9-12 Aylık Bebeklerde Beslenme-2

Tabiî beslenen (sadece anne sütü alan) bebeklerde, altı aydan önce ek gıdaya başlanmamasının sebepleri nelerdir?

-Daha erken ek gıdaya başlamak, bebeğin büyümesi açısından bir üstünlük sağlamamaktadır.

-İlk dört ay, bebeğin emerek beslenme dönemidir. Emme refleksi güçlü olduğundan, bu sürede kaşıkla verilen gıdaları diliyle iterek çıkarırlar.

-Çiğneme kabiliyeti, dört aydan önce gelişmemiştir.

-Baş-boyun kontrolü tamamlanmadığından ek gıda ile beslenmesi güçtür.

-Verilen gıdalar, bebeğin soluk yoluna kaçarak boğulma tehlikesi oluştururlar.

-Bu dönemde ek gıdaya karşı isteksizdirler.

-Erken ek gıda verilmesi, anne sütünün salgısının azalmasına ve bebeğin anne sütü ile birlikte sağlıklı büyüme ve gelişimi için gerekli proteinleri alamamasına sebep olmaktadır.

-Anne sütündeki koruyucu faktörler, bebeğe yeteri kadar geçmediğinden bebeğin enfeksiyonlara, özellikle de ishale yakalanma riski artmaktadır. Enfeksiyon ve ishaller ise, bebeğin iştahını azaltıp kilo kaybını artırarak beslenmesini bozar ve enerji açığı meydana getirir.

-Erken başlanan ek gıdalar, böbreklere de yük bindirerek kanda mineral madde ve sodyum yükselmesine sebep olurlar.

-Erken verilen ek gıdalar, besin alerjilerine yol açarak bağırsakları duyarlı hâle getirmektedir.

-Erken ek gıda verilmesi, bebeğin ileride obez olma riskini artırmaktadır.

-İlk aylarda besinleri parçalayan ve emilimde görevli olan salgıların miktarı yeterli seviyede değildir. Sindirim sistemindeki koruyucu mekanizmalar henüz gelişmemiştir. Mide-bağırsak sisteminin nâzik yapısı, bu aylarda anne sütüne göre programlanmış olup ek gıdalar için hazır değildir.

 

Bebeğiniz Altı Aylık Olunca

Bebeğiniz altı aylık olduğunda, bu saydığımız engeller ortadan kalkmakta ve ek gıdalar için uygun gelişim süreci tamamlanmaktadır. Ayrıca anne sütü, artık tek başına yeterli olmamakta, bebeğiniz sizden bağımsız hareket etmeye başlamaktadır. Bu ayda bebeğiniz kendi kendine dönebilir, destekle oturabilir, kendisine seslenildiğinde dönüp bakabilir, eline geçeni ağzına götürmek isteyebilir. Bir bardağı iki eliyle tutabilir. Damak tadının gelişmeye başladığı bu dönemde, parmaklarıyla kendi yemeğini yemek, hoşuna gider.

Bu aylarda hareketlenip kendi kendine yemeye çalışan bebek, bir yandan desteklenirken diğer yandan kazaların önüne geçmek için tedbirli olunmalıdır. Meselâ küçük ve katı cisimleri (oyuncak, bozuk para, misket, boncuk v.s.) ilaçları, temizlik malzemelerini, deterjanları alıp yutmaması için ondan uzak tutmalı, mama sandalyesine oturtulmuşsa kemerle sabitlenmelidir.

Yeni yeni ek gıda ile tanışmaya başladığı bu aylar, aynı zamanda ilk dişlerin gelmeye başladığı aylardır. İlk önce alt kesiciler, sonra üst kesiciler çıkar.

Ağrıdan dolayı bebek huzursuz, keyifsiz olabilir. Uykuya dalmakta güçlük çekebilir. Uykudan ağlayarak uyanabilir. Tükürük salgısı artarak ağzından dışarı taşabilir. Elini ağzına götürüp sürekli bir şeyler emmek isteyebilir. Dişetleri ağrılı olup şiş ve kırmızı görünebilir. Hafif ateşi olup, bağırsak hareketleri artabilir. Ek gıdayı reddedip, sadece anne sütü ya da sıvı şeyler almak isteyebilir.

Bundan dolayı endişelenmemeli, sabırla bebeğinizi ek gıdalarla tanıştırmalı ve onu alıştırmalısınız. Bebeğinizin farklı tatlara alışmasını sağlamak, ileride onun yemek sevmemesine de engel olacaktır. Diş çıkarmaktan kaynaklanan rahatsızlıklar geçici olup; bu dönem sona erene kadar bebeğinizi ve sizi zorlayabilir. Bu durumda, onun eline vereceğiniz, damaklarını kaşıyabileceği sert ve soğuk cisimlerin, ağrı kesicilerin faydası olabilir. Ancak, bebeğinizin ısrar eden bir ishali ve yüksek ateşi olduğunda hekiminizle görüşmelisiniz.

(Devam edecek)

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle