Bebeğin altı değiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?
Bugün kullanılan hazır bebek bezleri, hemen ıslanmayan türden olduğundan, anneler için büyük rahatlık ve kolaylık sağlamaktadır. Bebeğin altı uzun süre ıslak kalmamalıdır. Büyük abdest yaptığında ise hemen değiştirilmelidir. Islak mendiller, nârin bebek cildinde tahrişe yol açacağından, bebeğin altı gazlı bezle ve suyla silinmeli, iyice kurulanmalı ve pişik olmaması için koruyucu kremler sürülmelidir. İdrar yoluna gaita (katı pislik) bulaştırmamak için, temizlik önden arkaya yapılmalıdır. Bebeğin hareketlerini kısıtlamadan, göbek kordonunu koruyarak altı bezlenmelidir.
Bebeğin ilk dışkısı, koyu yeşil renkli ve zift kıvamındadır. Daha sonra anne sütü ile beslenen bebeklerde altın sarısı renginde, yarı sıvı kıvamlı, pütürlü veya köpüklü bir hâl alır. Anne sütünün hazmı kolay olduğundan, günde 1-5 defa dışkılama normaldir. Bunu ishal olarak düşünmemek gerekir.
Bebeğin giyimi nasıl olmalıdır?
Yeni doğmuş bir bebeği üşütmeden çabucak giydirebilmek, gerçekten de maharet istemektedir. Zira hem çok hareketlidir, hem de çok nârin göründüğünden; onu incitme korkusuyla yavaş hareket edilmektedir. Hâlbuki bebeklerin vücutları oldukça elastik olduğundan, çabucak giydirilmek onların canlarını acıtmamaktadır. Mevsimine uygun, pamuklu, hareketini kısıtlamayan kıyafetler tercih edilmelidir. İlk günlerde ellerini ve başını koruyan yumuşak penye ya da pamuklu eldiven ve başlıklar kullanılmalıdır.
Bebeğin gezintileri ve hareketleri:
Sağlıklı bebekler, serbestçe hareket etmek isterler. Bu, onların kas gelişimi, kan dolaşımı ve metabolizması için oldukça faydalıdır. Bu sebeple bebeği hafif giydirmeli, yatırırken üzeri ağır örtülerle örtülmemelidir. Yatağı, onun hareketine izin verecek kadar geniş olmalıdır.
Fırsat buldukça ve güneşli havalarda bebeği dışarı çıkarmayı ihmal etmemelidir. Sağlıklı kemik gelişimi için onu, güneş ışığından faydalandırmak gerekir. Ancak bu, günün çok sıcak saatlerinde olmamalı, dışarı çıkarken bebeğin başı başlıkla korunmalıdır. Güneşte uzun süre bırakılan bebeklerin ciltlerinde, yanık ve tahriş meydana gelebileceği, akılda tutulmalıdır. 6-7. aylardan sonra daha da hareketlenip emeklemeye başlayan bebeklerin, hem serbest hareketlerine izin verilmeli, hem de onların kendilerini yaralamalarına engel olunmalıdır. Her şeyi merak edip, karıştırarak öğrenmeye çalıştıkları bu dönemde; evleri dokunulmaz birer mayın tarlası hâline getirmemeli, onların kas-iskelet ve sinir sistemi gelişimlerine yardımcı olunmalıdır. (Devam Edecek)
YORUMLAR