Aylar, Üçaylar, Mübârek Gün Ve Geceler

Kitabına, Rasûl-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz: “Bir hayra delâlet eden kimse, o hayrı işleyen gibi sevâba mazhar olur.” buyurmuşlardır. (Tirmizî, İlim, 14) Bu kitapçık, sene içindeki önemli ayları, günleri ve geceleri tanıtmak ve bu kıymetli zamanların sünnete uygun bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olmak düşüncesiyle kaleme alınmıştır.” cümleleri ile başlayan müellif, kitapta hicrî takvime göre, senenin bütün aylarını, bu aylardaki önemli gün ve geceleri tek tek anlatıyor.

Bu gün ve gecelerin faziletlerini genellikle âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîflerden derleyen yazar, bu kaynakların yanı sıra Abdülkadir Geylânî Hazretleri’nin “Gunyetü’t-Tâlibîn” adlı eserinden çok miktarda istifade ettiğini ifade ediyor. Ayrıca merhum Mahmud Sâmi Ramazanoğlu ve Mûsâ Topbaş Efendi Hazretleri’nin eserlerinden kısa ve öz iktibaslarla kitap daha da zenginleştirilmiş.

Ayların başında, özet bilgiler, sonra da bunların pratik uygulanma şekilleri, mübârek günlere özel ibadetler, bunlarla ilgili duâlar ve yine bu gün ve gecelerin faziletlerine dair rivâyetlerle bir müslümanın sene boyunca elinden düşüremeyeceği bir müracaat ve duâ kitabı hüviyetinde…

Bu kitabın ilk baskısı, 1982’de yapılmış. O günün ibtidâî şartlarında ve kısıtlı imkânlarla yapılan bu baskı, olanca eksiğine rağmen çok rağbet görmüş. Fakat aradan yıllar geçtiği hâlde 1997’ye kadar ikinci baskısını yapma fırsatı bulunamamış. O gün müellifi tarafından son şekli verilen kitap, daha sonra onbinlerce insanın eline ulaşmış.

* * *

Kitap, ana hatlarıyla dört bölümden oluşuyor.

Giriş bölümünde, “Âhiret hazırlığı yapmanın önemi, ibadetler ve zayıf hadislerle amel etmek” gibi tamamlayıcı bilgiler var.

Birinci bölümde, “Günler ve özellikleri, gün içinde yapılacak ibadetler, Cuma Günü, faziletleri ve Cuma Namazı” hakkında ayrıntılı bilgiler var.

Kitabı, emsallerinden ayıran üçüncü bölümde ise, “Hicrî takvime göre senenin bütün ayları, bu ayların özellikleri ve bu aylardaki mübârek gün ve gecelerin değerlendirilişi” anlatılıyor.

Son bölümde ise, “Âyet-i kerime ve hadîs-i şeriflerden seçilmiş bazı önemli duâlar”dan örnekler veriliyor.

Kitabın ilk sayfalarında, 30 Nisan 2008 tarihinde rahmet-i Rahmân’a kavuştuğunu öğrendiğimiz müellife, bu vesileyle Cenâb-ı Hak’tan rahmet ve mağfiret niyaz ediyoruz.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle