Pratik Bilgiler

► Ispanak, herkesin bildiği güzel ve makul bir kış sebzesidir. Terkibinde demir bulunuşu yüzünden kansızlara da iyi gelir. Lapa halinde iken ılık şekilde boğaza sarmak boğaz ağrısına, haşlamasını yemek göğüs tutukluğuna, pekliğe ve şeker hastalığına iyi gelmektedir. İyice kıyılıp, yağmur suyunda haşlanır ve yüze sürülürse cildi beslediği gibi kadife gibi yumuşaklık da verir. Besleyici ve kuvvetlendirici bir özelliğe de sahiptir.

 

► Havuç, sarısı, kırmızısı hatta beyaz olan türleri vardır. Tohumunu yemek börek ağrılarını gidermeye, iyice temizleyip kaynattıktan sonra birer kahve fincanı içirilmesi çocukların ishalini kesmeye, tohumunun suyunu içmek sarılık hastalığına şifâ verir. Ayrıca çiğ olarak yemek de, diş etlerini besleyip kuvvetlendirmeye yarar.

 

► Lahana, memleketimizde çok yetişen ve çok yenilen bir kış sebzesidir. Salatası ve turşusu iştah açar. Vitamin yönünden oldukça zengin “C” vitamini taşıdığından vücudu kuvvetlendirir ve canlandırır. İçinde kükürt de bulunduğundan, eski hekimler lahanayı bağırsak kurtlarını dökmek için ilaç olarak kullanırlardı. Lahana bu şifalı yanlarının yanı sıra mide ve bağırsakta gaz yapan hassaya da sahip olduğu için fazla yemek, gazdan ötürü rahatsızlık verebilir.

 

► Ayva, herkesçe bilinen güzel bir kış meyvesidir. Ülkemizde pek bol yetişir. Terkibinde şeker ve tanen gibi maddeler vardır. Vitamini boldur. İshal kesmek içinde en müessir bir ilaç yerine geçer. Çekirdeklerini kaynatmak sûretiyle de elde edilecek helme, dudak çatlaklarına da sürülürse çok tesirli olur. Egzama çatlakları için de kullanılır. Çiçeklerini kaynatıp suyunu içmek çarpıntıya iyi gelir. 

 

► Elma, her mevsimde bulunur. Kabuklarını atmayıp; kurutarak çay gibi pişirilerek, yemek üzerine içmek sindirimi kolaylaştırır, göğsü yumuşatır ve bol idrar söktürür. Elmanın kabukları soyulduktan sonra güneşte kurutulup uzunca bir süre saklanabilir. Bu kabukları bir kavanozda toplamakla aynı zamanda mükemmel bir elma sirkesi de elde edilebilir.

 

► Gül, çiçeklerin en güzeli, en soylusu ve en çok çeşitlisi olarak tanınır. Çiçek olarak bahçeleri salonları süslediği gibi esansı, yağı ile parfümlere karışmış, reçeliyle mutfaklara girmiştir. Ayrıca ev ilacı olarak da kullanılır. Çiçeğin yaprakları kaynatılıp suyu içirilirse ishali keser, bağırsaklara rahatlık verir bu suyla yapılacak gargara da boğaz ve bademcik iltihaplarına iyi gelir. Göz nezlesinde de kullanılır.

 

► Maydanoz, mideye olan faydasından dolayı eskilerin “Midenuvaz” adıyla andıkları bir bitkidir. Her iklim ve toprakta yetişir. Kaynatıp suyunu içmek ağız kokusunu giderir, ağız ve mideyi rahatlatır. Taze maydanozu ezip yaraya basmak arı sokmasına iyi gelir.

 

► Çörekotu, çörek, simit, pide gibi hamur işlerinin üzerine koku ve lezzet vermesi için serpilir. Vücuda kuvvet ve çeviklik verdiği gibi iştahı da açar. Sindirimi kolaylaştırır. Koklamak baş ağrısına iyi gelir. Nezlede tütsüsü yapılır. Tohumlar dövülüp zeytinyağında kaynatılır ve bel ağrılarında sancıyan yerlere sürülür. Ölüm hariç her şeye şifâ olarak kullanılmaktadır.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle