Şebnem Anketi Üzerine-2

Geçen sayımızda daha geniş şekilde vereceğimizi duyurmuş olduğumuz anket sonuçlarını açıklamaya devam ediyoruz. Bu sayıda bize ulaşmış olan anketlerin hepsini okuyup, inceledik ve değerlendirmeye aldık.

 

  1. Şebnem dergisi ile ilk defa ne zaman ve nasıl karşılaştınız?

Anket cevabı gönderen okuyucularımızın yaklaşık %55’i Şebnem’in kitap olarak yayınlanmış bulunan ilk şeklini temin ettiklerini, % 35’i Şebnem’in kendisine Altınoluk dergisiyle beraber ulaştığını ve bu şekilde ilk dergiden itibaren takip etmeye başladığını söylemiş, % 10’luk kısmı da Şebnem’in dergi olarak yayınlanan daha sonraki sayılarından herhangi birisiyle tanışmış olduğunu yazmıştır. Şebnemle ilk defa çok farklı ortamlarda, işyerinde, bir dükkanda, arkadaşının elinde, bir dost meclisinde tanışmış olan okuyucularımız, Şebnem’in takipçisi olmuşlar ve bazıları bu sayede Altınoluk’a ulaşmış ve abone olmuşlar. Hatta Şebnem vesilesiyle 65 kişiyi Altınoluk dergisiyle tanıştırdığını ve onların abone olmasına vesile olduğunu söyleyen okuyucumuz bizi hem şaşırttı, hem de çok sevindirdi.

  

  1. Şebnem'in sizde bıraktığı ilk intibalar neler oldu?

Geçen sayıda da belirttiğimiz gibi herkes içinde bulunduğu o âna göre farklı hisler yaşamış. “Görür görmez beni kendine hayran bıraktı, şaşırttı ve sevindirdi, içime bir huzur ve mutluluk verdi” şeklinde kendi duygularını anlatanların yanında (%35), “sayfa düzeni rahat, sevimli, hoş bir anlatım, sade ve kısa yazılarla karşılaştım” diye dergide gözüne ilk çarpan özellikleri sıralayanlar (%15) da var. Kimi okuyucularımız da hanımlara yönelik  (%25) hanım yazarlar tarafından yazılmış bir dergi olması sebebiyle mutlu olduğunu söylemiş. Bir okuyucumuz da bu konudaki düşüncesini “Bir kadın dergisi ama çok kadınca değil, teşekkür ederim” diyerek açıklamış.

Şebnem’in hayatında büyük değişimlere sebep olduğunu, onunla kendisini yalnızlıktan kurtardığını, kendine bir dost ve arkadaş bulduğunu, eline aldığı şeyin bir kitaptan çok hazine değerinde olduğunu düşünenler de (% 25) az değil... 

Bir okuyucumuz Şebnem’in hayatı üzerindeki rolünü şöyle özetlemiş: “Samimiyetle ve kısaca şunu söyleyeyim: Kalbimde Allâh aşkından bir nakış vardı. Ama model bulamıyordum. Şebnem bana bir kadın gözüyle çok güzel bir model oldu.” 

Birkaç okuyucumuz da “Bir seferde baştan sona okuduk, gözyaşlarımıza hâkim olamadık” demiş.

 

  1. Şebnem dergisinde çıkmış, sizde iz bırakan yazı veya yazılar hangileridir?

Muhterem Osman Nûri Topbaş Hocamızın yazılarını ve özellikle röportajlarını (% 70); Halime Demireşik’in yazmış olduğu, yaşanmış öykülerden derlenmiş yazılardan özellikle Dağıstanlı Cemile’den kalan hatıra, Esma Hanım, Duânın Gücü, Emanetçi, Rumeysâ, Yavru Kekliğim başlıklı yazılar(%60); Zâhide Topçu’nun Mahmud Sâmî Efendi ve Mûsâ Efendi ile ilgili hâtıraları (%50), Neslihan Nur Türk hanımın yazılarını (%30) ve son sayıdaki Tuba Öztürk’ün “Tesettür Emrinin Neresindeyiz?” adlı yazısını (%45) beğenen kimseler çoğunlukta… Yine “Vaktinde Kılınan Namaz”, “Eğer beni hâfız yapmazsanız...”, “Leyleğin İntikamı” gibi hayatın içinden alınmış hikâye ve ibretli olaylar da çok ses getiren (%50) yazılar...  Ama şöyle kısa bir tahlil yapabiliriz: Hemen hemen yayınlanmış bütün yazılar, okuyucularımızın gönül tellerini dokunmuş ve hepsinin o anda bulunan ruh yapısına göre bazıları daha öne çıkmış.

 

  1. Dergide en çok hoşunuza giden bölümler hangileridir?

Röportaj (%70), yaşanmış olaylar (%65), kıssa ve hatıralar (% 55), fıkıh (%50), pratik bilgiler (%35), sağlık (%35), çocuk eğitimi (% 40), edebî yazılar (%20), yemek tarifi (%15), sahabe hayatlarından seçmeler (%20), duâ bölümleri (%25) özellikle istenenler arasında... 

 

  1. Her sayıda görmek istediğiniz yazarlar var mıdır?

Yazardan çok muhtevâ önemli (%25), bu şekilde devam ediniz (%30) diyenlerin yanında, yazar ismi belirtip tercihlerini kullananlar da var: Osman Nuri Topbaş (%60), Halime Demireşik (%55), Zahide Topçu (%45), Tuba Öztürk (%30), Neslihan Nur Türk (%30), Tuba Çınar (%15), Ayşenur Vural (%15), Huri Sezen (%20), Tuba Eriş (%25), Kübrâ Ersan (%20), Betül İnal (%25)... Ayrıca Emine Taşgetiren’in (% 15), Sibel Eraslan’ın, Fatma Karabıyık Barbarosoğlu’nun yazılarının da Şebnem sayfaları arasında bulunmasını isteyen okuyucularımız mevcut.

 

  1. Sizce Şebnem'de hangi konular işlenmelidir?

Bu konuda pek çok teklif gelmiştir. Bunların bir kısmı geçmiş sayımızda yer almakla beraber, bunların hepsini tek tek saymayı zâid görüyoruz. İnşâallah bu konuda gelen teklifleri önümüzdeki sayılara yansıtacağız.

 

  1. Şebnem'de yayınlanan fotoğraflarla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Ne gibi fotoğraflar görmek istersiniz?

 Seçilen fotoğrafların yazılarla uyumlu olduğunu (%60), resimleri hârikulade (%35), güzel (%50) bulduklarını söyleyen okuyucularımız büyük zâtların (%45), Mekke-Medine (%30), Manzara (%35) resimlerinin de yer almasını istemişlerdir. Şebnem’de yayınlanan gül resimlerinden memnun olanların sayısının kabarıklığı yanında (%55), ebru ve hat çalışmalarının arttırılması (%25) talep edilmiş.

 

  1. Şebnem'in mizanpajı (sayfa düzeni) hususunda düşünceleriniz nelerdir?

Sayfa mizanpajı hususunda gözle görülür bir takdir (%80) söz konusu… Yazıların karakter ve büyüklüğünün rahat olduğunu, göze hitap ettiğini (%35); başlıkların güzel seçildiği, resimlerin yazıyla bir bütünlük oluşturup mizanpajın hepsini tamamladığını söyleyenler çoğunlukta olmakla beraber, birkaç okuyucumuzdan harflerin puntosunun küçük olduğu ile ilgili şikayetler gelmiştir. Bunun dışında Bir okuyucumuz, Pratik bilgiler ve Yemek tariflerinin son sayfalarda yer almasını istemiş, bir diğeri de aynı konudaki yazıların peşpeşe gelmesini tavsiye etmiş. Dizgi hatalarının olabildiğince az olduğu ve bazı satırlardaki bold (koyu) renkle belirtilmiş ifadelerin yazıyı daha da güzelleştirdiği de okuyucularımızdan gelen teşekkür sebeplerinden...

  

  1. Yeni sayımızdaki mizanpaj (sayfa düzeni) hoşunuza gitti mi?

Eski sayılara alışıp da, yeni hâlini garipseyenlerin (% 20) yanı sıra, yeninin çok daha güzel başka bir ifadeyle “güzelin güzeli” (%35) olduğu ifade edilmiş. Çoğunlukla (%75) ise her şekli güzeldir, diye bir hüsn-i kabul belirtmiş... 

  

  1. Şebnem'in, Altınoluk dergisiyle birlikte verilmesinden memnun musunuz?

%95’e yakın okuyucumuz, iki derginin birlikte verilmesinden memnun olduklarını söylemişler ve böylece daha geniş kesimlere, uygun fiyata ulaştığının altını çizmişler. Altınoluk’un bu ekleriyle bütün bir aileyi kuşattığını ve her yaş seviyesinden kimseye hitap ettiğini dile getirmişler.

 

  1. Şebnem'in, Altınoluk dergisinin hediyesi olmasının yanı sıra, istenildiğinde satın alınabildiğini de biliyor muydunuz?

Çoğunlukla (%65) ayrı olarak satıldığı bilinmemekte... Bilenler ise (%35) daha önce Şebnem’i kitap olarak almışlar.

 

  1. Şebnem dergisinin kapaklarını nasıl buluyorsunuz?

Kapakların güzel (%40), zarif (%45), albeni’li (%28), harika (45) ve orijinal (%30) olduğunu düşünenlerin yanı sıra dergide işlenen ana konuların fotoğraf ve başlık olarak kapağa taşınmasını isteyenler (%25) de var.

  

  1. Dergimizin ismini nasıl buluyorsunuz?

Derginin ismi hususunda da kâhir ekseriyetle bir memnuniyet (%95) sözkonusu… İsmin, gülle, Peygamber Efendimiz’le, sabah ve gözyaşıyla ilgisinin bulunduğunu düşünenler (%35), içeriği tam yansıttığını (%45) ve hanımlara has güzel bir intiba bıraktığını (%35) söyleyenler çoğunlukta…

  

  1. Şebnem, ayrı bir dergi olarak satılmış olsa, almak ister misiniz?

“Evet, satın alırdım” diyenler (%75), imkânım olmayabilir diyenler ise (%25) civarında...

 

  1. Üç aylık sürede verilmesinden memnun musunuz?

 Bu sürenin çok uzun olduğunu (%45) söyleyip, Şebnem’i aylık (%70), hiç olmazsa iki aylık (%20) görmek isteyenler… Ama böyle de güzel, bir hasret oluşuyor ve Şebnem’i iple çekiyoruz, (%25) diyenler...

  

  1. Şebnem'in internet adresinden haberdar mısınız? Site hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

“Bilmiyorum” (%35); “Biliyorum, ama imkan bulup inceleyemedim” (%50); “inceledim ve çok güzel buldum” (%15) diyenler...

 

  1. Kısaca kendinizi tanıtır mısınız? (Yaş, memleket, tahsil durumunuz, mesleğiniz)

Okuyucularımızın (%80)’i hanım olmakla beraber, (%20) erkek de okurlarımız arasında... 

10-35 yaşları arasındaki gençler (% 60)’ı oluşturduğu halde, 

(%20) civarında (35-50) yaşlarında olgunluk devresindeki okuyucularımız ve (%20) 50 yaşını aşmış büyüklerimiz var.

Türkiye’nin dört bir tarafından (%80), Avrupa’dan (%15) ve Azerbaycan’dan (%5) anketimize katılan okuyucumuz oldu.

Tahsil durumları da farklılık arz ediyor: (%20) civarında ilkokul mezunu, (%15) ortaokul mezunu, (%45) lise mezunu, (%20) üniversite mezunu...

Ev hanımı (%55), Öğrenci (% 25), ticaret ve iş hayatı içindekiler ise (% 20) civarında...

 

  1. Düşünce ve teklifleriniz:

Daha çok tebrik ve teşekkür ağırlıklı notların (%55) yanı sıra, dergideki çeşitli bölümlerin tekrar yayınlanmasını ve bunlara yeni konular/bölümler eklenmesini isteyen okuyucularımıza, biz de teşekkür eder; bize ayırdıkları vakit ve emek için minnettarlığımızı belirtiriz. Bu arada okuyucularımızın her türlü teklif, tenkit ve düşüncelerinin Şebnem dergisi tarafından tek tek incelenip değerlendirmeye alınacağını müjdelemek isterim. 

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle