MUHTEŞEM BAKLAVAMIZ

Baklava, birçok bölge tarafından sahiplenilen ve paylaşılamayan bir Türk tatlısıdır. Tarihi, Asurlara kadar dayanır. İnce olarak açılan yufkaların arasına yöreye göre ceviz, Antep fıstığı, fındık vs. konularak yapılır.

Kaymaklı, çikolatalı, kekli; şöbiyeti, sütlü nuriyesi ve sinisiyle, şerbeti ve iç malzemesiyle değişik lezzetlerde farklı baklavalar vardır. Özel günlerde, iftar dâvetlerinde, bayram arifesinde evleri tatlı bir telaş alır. Aslında baklava yapmak çok zor da değildir. Tarifi aşama aşama uygularsanız, bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Şimdi tarifimize geçelim.

 

MALZEMELER

1 su bardağı ılık süt

2 yumurta

Baklavalık un

2 kaşık sirke

1 fiske tuz

Kabartma tozu

1 çay bardağı erimiş tereyağı

 

İÇ MALZEMESİ İÇİN

Ceviz, fındık veya fıstık

Yarım kilo buğday nişastası

250 gr. eritilmiş tereyağı

 

ŞERBETİ İÇİN

5 su bardağı şeker

3,5 su bardağı su

Yarım limon

 

YAPILIŞI

Hamur yoğurulacak kaba yumurtalar, süt, sıvı yağ, sirke ve tuz eklenip çırpılır. Üzerine un ilave edilir ve özlü bir hamur hâline dönüşünceye kadar yoğrulur. Hamur, ceviz büyüklüğünde parçalara bölünerek dinlenmeye bırakılır.

Nişasta serpilmiş bir zeminde, bezelerin üzerlerine tekrar nişasta serperek merdâne ile yemek tabağı büyüklüğünde açılır. Aralarına nişasta serperek 16 veya 18 parça, üst üste konulur. (İsteğe göre sayısı düşürülüp onarlı gruplar da yapılabilir.) Böylece on altılı üç grup elde edilmiş olur.

Fırın tepsisi yağlanır. Onaltılı bir grup alınıp merdane ile tepsinin genişliğinde ters düz ederek açılır. Bu, tepsiye serilip üstüne ceviz içinin yarısı serpilir. İkinci grup da açılıp üzerine kalan cevizler serpilir, ardından son grup da açılıp üzerine serilir.

Tepsideki yufkalar, baklava dilimi şeklinde dilimlenir. Üzerine her tarafına değecek şekilde kızgın tereyağı gezdirilir. 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar pişirilir.

Baklava pişerken bir tencereye şeker, su ve limon konularak 15-20 dakika, koyu kıvamlı bir şerbet olana kadar kaynatılır.

Piştikten sonra baklava, fırından çıkarılıp soğutulur. (İsteğe göre daha parlak bir görünüm için baklavaların üzerine bir fırça yardımıyla yağ sürülebilir.) Şerbet de sıcak iken tepsiye gezdirilir. Baklava, şerbetini iyice çektikten sonra servis yapılabilir.

Not: Yufkalar tek tek de açılabilir. Böyle tek tek açılması, hem görüntüyü, hem de lezzetini artıracaktır.

 

Lezzetli Baklava Yapmanın İncelikleri:

-Baklava yaparken başarılı olmanın ilk yolu, taze ve kaliteli malzeme kullanmaktır. Özellikle unun kaliteli, 1. sınıf baklava unu olması gerekir.

-Yufka ne kadar ince açılırsa, baklava, damağa o kadar hoş gelir.

-Nişasta miktarı iyi ayarlanmalıdır. Fazla nişasta, hamuru kurutur.

-Yumurtanın fazla olması, açma işlemini zorlaştırır.

-Pişirirken ısıya dikkat edilmeli, baklava çok kurutulmamalıdır.

-Hamur çok sert yoğrulmamalıdır.

-Şerbetin, diğer tatlı şerbetlerinden daha kıvamlı olması gerekir.

-Fırın kapağı pişme esnasında arada bir açılırsa, fırında hava değişikliği olacağından hamurun iç kısmının da iyi pişmesi sağlanacaktır.

-Şerbet sıcak, baklava soğuk olmalıdır.

-Baklavayı, şerbet dökmeden bir müddet saklayabilirsiniz. Şerbetini dökmek istediğiniz zaman fırında biraz ısıtıp öyle dökerseniz, baklava, şerbeti daha iyi çekecektir.

 

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle