Kitap Tanıtımı

İslâm’da Kadın ve Âile

Prof. Dr. Hayreddin Karaman

Ensar Neşriyat, İstanbul 2010

 

İslâm Fıkhı’nın Kadın ve Âile ile ilgili esaslarını muhtelif vesilelerle yazılarında ve konuşmalarında işlemiş bulunan ve bu hususlardaki günümüz meselelerine sadra şifâ îzahlar getiren Prof. Dr. Hayreddin Karaman Bey’in bu kitabı, konusuna hâkim bir vasfa sahip.

Kitap, iki kısımdan oluşmakta… Birinci kısım “Âile Hukuku” başlığını taşıyor. Giriş mahiyetinde “İnsanın Değeri ve Hakları” konusunu İslâmî çerçevede ele alan yazar, daha sonra âile hukuku ile ilgili bahislere geçiş yapıyor. Bu kısımda, “Evlilik ve Neticeleri”, “Evliliğin Sona Ermesi” ve “Doğum ve Neticeleri” başlıklarını taşıyan üç fasıl altında İslâm’ın âilevî hayatı düzenleyen esasları gayet teferruatlı bir biçimde ele alınıyor. Daha sonra, “Devletler Hususî Hukuku Çerçevesinde İslâm ve Âile Hukuku” başlığı altında yabancı unsurlu âile hukuku ihtilâfları (yani gayr-i müslimler ile İslâm Devleti ve Müslüman ferdler arasındaki âile hukuku meseleleri) ele alınıyor.

Kitabın ikinci kısmında “İslâm Âilesi ve Kadını” genel bir İslâmî çerçeve içinde işleniyor. Bu kısım altında detaylı bir sûrette anlatılan konuları şöyle sıralayabiliriz: “Değişen Şartlar Karşısında İslâm Âile Yapısı”, “Mut’a Nikâhı”, “Hz. Peygamber’in Âile Hayatı ve Âileye Verdiği Ehemmiyet”, “Kadının Şâhitliği ve Kamu Görevinde Çalışması”, “Günümüzde Çalışan Müslüman Kadının Problemleri”, “Kadının Kıyafeti ve Ziyneti”, “İslâm’a Göre Müstehcenlik ve Fuhuş”, “Örtünme Konusundaki Tartışmalar”, “Recim Cezası ve Kocanın Te’dib Hakkı” ve “Cennette Kadın”.

 

 

İslâm’da Kadın

Prof. Dr. Bekir Topaloğlu

Ensar Neşriyat, İstanbul 2008

 

Kıymetli ilim adamı Prof. Dr. Bekir Topaloğlu tarafından yazılıp ilk olarak 1965 senesinde basılan “İslâm’da Kadın” kitabı, konusunda önemli bir çalışma olarak öne çıkıyor. Yazar tarafından asıl mevzuu “İslâm’ın kadını telâkki tarzı ve ona tanıdığı haklar” olarak tespit edilmiş bu eser, ilk basımından bu yana aradan geçen kırk küsûr seneye rağmen hâlâ kıymetli bir başvuru kitabı vasfına sahip.

Giriş kısmında önce “Yaratılış Bakımından Kadın” konusu, hem muharref Kitab-ı Mukaddes’e hem de Kur’ân-ı Kerîm’e göre mukayeseli bir sûrette ele alınmış. Daha sonra “Kadın ve Erkek Eşitliği” hususu işlenmiş ve İslâm’ın kadın için gerçekleştirdiği mânevî eşitlik inkılâbının büyüklüğü, tarihî geçmişle mukayese edilerek gözler önüne serilmiş. Giriş kısmında son olarak da İslâm’da kadın haklarına dair “Batılı Araştırmacı ve Düşünürlerden Görüşler”e yer verilmiş.

Eserin girişi takip eden ana metni, iki kitap şeklinde düzenlenmiş.

Birinci Kitap, “Kadın ve Âile” başlığını taşımakta. Bu başlık altında ele alınan konuların bir kısmını şöyle sıralayabiliriz: “Cinsiyet Temayülü”, “Evlenme”, “Evlenmede Hürriyet”, “Evlenme Mânileri”, “İslâm Âilesinde Kadının Konumu”, “Karı ile Kocanın Birbirine Karşı Hak ve Vazifeleri”, “Taaddüd-i Zevcât”, “Boşanma”, “Hulle” ve “Mirasta Kadın”.

İkinci kitap ise, “Kadın ve Cemiyet” başlığı altında, sosyal hayat içersinde İslâm’ın kadın için çizdiği çerçeveyi ele alıyor. Bu başlık altında ele alınan konuları ise, şöyle sıralayabiliriz: “Örtünme”, “Fuhuş ve Fuhuşu Önlemek İçin İslâm’ın Aldığı Tedbirler”, “Şâhitlik Müessesesi ve Kadın”, “Tahsil Hakkı”, “İş Hayatı ve Memuriyet”, “Harp ve Kadın” ve son olarak da “Kadının Siyasî Hakları”.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle