Hastahâne Yolunda BEBEĞE HAZIRLIK

Bebek sahibi olmak, âile için büyük mutluluk kaynağıdır. Hâmilelik döneminde doğumu düşünerek birtakım hazırlıklar yaptığınız muhakkaktır. Burada gözden kaçmaması gereken, lüzumsuz alışverişler yaparak bebeğe ihtiyacının dışındaki şeyleri almamaktır. Meselâ daha doğmamış bebeğin 3 yaşında oynayacağı oyuncağın bile hazır olması gibi… Bebek ihtiyaçları satan mağazalardaki eşyaların câzibesine karşı koymak zor görünse de, alışverişlerde seçici davranılmalı, ilk önce temel ihtiyaçlar alınmalıdır; bebeğin yatacağı rahat bir yatak, bebek bezleri ve elbiseleri, bebeğin kucakta taşınmasını kolaylaştıran çanta gibi…

Bebek kıyafetlerinde en önemli hususlar; elbiselerin pratik olması, ısıya dayanıklı, kolay yıkanan, kiri çabuk atan ve doğumun gerçekleştiği mevsime uygun pamuk, yün, keten gibi tabiî maddelerden yapılmış olmasıdır. Bebeklerin ilk haftalardaki büyümeleri hızlı olduğundan, elbiselerin biraz büyükçe alınmasında fayda vardır.

 

Doğum Çantasına Koymanız Gerekenler

Hastahâne hazırlığında, doğum çantasını gereksiz şeylerle doldurmamak için, doğum yapacağınız hastahâne ile görüşerek, bebek için neler temin ettiklerini öğrenebilirsiniz.

Kendinizin ve bebeğin kıyafetlerini, mevsime uygun olarak seçmelisiniz. Çantaya koyduğunuz kıyafetlerin yedeklerini de unutmayınız.

Bebek için; uzun ve kısa kollu badi, tulum, çorap, patik, ağız mendili, şapka, eldiven, yelek, hırka, pijama altı, bebek bezi, bez torbası, havlu, önlük, zıbın takımı ve battaniye koymalı;  kıyafetleri en az iki adet hazırlamalısınız.

Kendi ihtiyaçlarınızı da hastahâne ortamını düşünerek temin etmelisiniz. (Pijama, terlik, çorap, hırka, yelek, özel eşyalarınız v.s.)

Ayrıca fotoğraf makinesi veya kamerayı, hayatımızın her alanına girmiş bulunan cep telefonları ve şarj âletlerini hatırlatmaya gerek yoktur, sanırım.

 

Anne ve Bebek İçin Genel İtibariyle Lâzım Olan Şeyler

-Bebeği taşıyacağınız çanta (port-bebe);

-Bebeği yıkayabileceğiniz plastik bir leğen;

-Bebek şampuanı, bebeğin vücudunu sabunlamak için yumuşak bezler;

-Bebek çamaşırlarını yıkamak için sabun tozu. Yeni doğan bebeğin cildi çok hassastır. Bebeğinizin hem çamaşırlarını, hem vücudunu yıkarken kozmetik ürünü, parfümü, katkı maddesi çok olan sabun ve şampuanları tercih etmeniz, alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Çamaşırları duruladığınız suya kesinlikle yumuşatıcı katmayınız.

-Biberon,

-Emzik,

-Göğüs pompası (Bebeğinizi çeşitli sebeplerle emziremediğinizde sütü boşaltmak için);

-Göğüs ucu kremleri (emzirme sonrası oluşabilen çatlaklar için kullanılır.)

-Ayına uygun oyuncaklar;

-Burun temizleme aspiratörü: Hassas bebeğiniz, dış ortam ısısının değişmesinden çabuk etkilenip burnu tıkanabilir. Aspiratör yardımıyla burundaki akıntıyı temizleyerek burnun tıkalı kalmasını önleyiniz.

-Isı ölçer mutlaka bulundurmalısınız. Hem bebeğin, hem lohusalık döneminde sizin ihtiyacınız olabilir. Bebeğin ateşini makattan ölçebilirsiniz. Eğer bu bölgede yara, iltihap varsa, koltuk altından ölçüm yapabilirsiniz. Buradaki püf noktası; koltuk altı derecesi 37’nin, makattan alınan derece 37,6’nın üstünde ise yüksek ateşten bahsedebiliriz. Derece yükseldikçe bebeğin genel durumu hızla bozulabilir. Yüksek ateşi; özellikle yenidoğan döneminde ihmal etmeyiniz.

Kendiniz hasta olduğunuzda, daha önce kullandığınız her ilacı kullanamayacağınızı bilmelisiniz. İlaçlar, süt yolu ile bebeğe geçmektedir. Bazı ilaçlar sütü azaltabilir, bebeğe zarar verebilir. Doktorunuzla görüşmeden ne kendiniz, ne de bebeğiniz için ilaç almamalısınız.

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle