Bebek Beslenmesinde Ek Gıdaların Hazırlanması -2

Ek gıdalarla ilgili olan daha önceki yazımızda; meyve suyu püresi, sebze çorbası, yoğurt ve muhallebinin nasıl hazırlanması gerektiğini anlatmıştık. 4-6 aydan sonra bebeklere yedirilen diğer ek gıdaların hazırlanışı şu şekildedir:

 

Tahıllı Çorbalar

Sebze çorbasına alışan bebeğe 8. aydan itibaren; evde yapılmış acısız tarhana çorbası, mercimek çorbası, yoğurtlu yayla çorbası verilebilir.

 

Mercimek çorbası için malzemeler: Bir yemek kaşığı mercimek, yarım patates, yarım havuç (rendelenmiş) 1,5-2 su bardağı su ya da et suyu, bir tatlı kaşığı zeytinyağı.

Hazırlanışı: Bir yemek kaşığı mercimek, rendelenmiş yarım havuç ve yarım patates, 1,5-2 su bardağı su ya da et suyu ile pişirilir. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilâve edilir. Tel süzgeçten geçirilir.

* * *

Tarhana çorbası için malzemeler: Bir yemek kaşığı tarhana, bir su bardağı su ya da et-tavuk suyu, bir tatlı kaşığı zeytinyağı.

Hazırlanışı: Bir tatlı kaşığı sıvı yağ, bir yemek kaşığı tarhana, bir su bardağı su ya da tavuk-et suyu ile pişirilir. İçine tavuk eti ya da kıyma katılabilir. Taze olarak yedirilir.

* * *

Yoğurtlu yayla çorbası, 7. aydan itibaren verilebilir. Bunun için gerekli malzemeler: Bir kepçe evde mayalanmış yoğurt, bir yemek kaşığı pirinç, bir tatlı kaşığı buğday unu, su.

Hazırlanışı: Bir kepçe evde mayalanmış yoğurt, bir yemek kaşığı pirinç, bir tatlı kaşığı buğday unu, yeterli miktarda su ile karıştırılıp pişirilir. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilâve edilir. İçine rendelenmiş patates ya da 4-5 dal doğranmış ıspanak vs. katılarak zenginleştirilebilir. Su yerine tavuk suyu tercih edilebilir.

 

Tavuk-Balık

Bir yemek kaşığı kıyma ilâvesiyle yapılan sebze çorbasına alışan bebeğe, 8. aydan sonra tavuk ya da kılçıksız balık eti püre hâlinde öğle öğünlerinde verilebilir. Sebze çorbalarına ince doğranmış tavuk eti ilâve edilebilir.

Kıyma, haşlanmış dana eti ya da tavuk eti eklenerek hazırlanan sebze çorbalarının, hem protein muhtevasıyla besleyici özelliği, hem de lezzeti ve kalorisi artmaktadır.

 

Karnabahar-brokoli

  1. aydan itibaren sebze çorbalarına ilave edilebilir veya direk sebze çorbası olarak hazırlanabilir.

 

Makarna

10-11. aydan itibaren iyice haşlanmış bir kâse makarna, sade olarak veya içine sebze püresi ilâve edip zenginleştirilerek bebeğe verilebilir.

 

Kuru baklagil püresi

Malzemeler: Bir çay bardağı kuru baklagil, iki su bardağı su.

Hazırlanışı: Bir çay bardağı kuru baklagil, bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün ıslatma suyu dökülerek 2 su bardağı su ile iyice haşlanır. Bu sırada kabukları soyularak kendiliğinden ayrılır. Çatalla ezilerek hazırlayacağınız bu yemeği, bebeğiniz 10. aydan itibaren yiyebilir.

 

Kahvaltı

Meyve suyu ve püresi başlanan bebeğe, 1-2 gün sonra muhallebi, 1-2 hafta sonra sebze püresi verilir. Bunlara alışan bebeğe 7. aydan sonra kahvaltı başlanabilir.

* * *

Malzemeler: 3-4 adet bebe bisküvisi, yarım kibrit kutusu kadar peynir (tuzu alınmış), bir tatlı kaşığı pekmez.

Hazırlanışı: Kahvaltı için 3-4 tane bebe bisküvisi, akşamdan suda bekletilerek tuzu alınmış yarım kibrit kutusu kadar peynir, bir tatlı kaşığı pekmez ya da reçel kullanılabilir. Malzemeler karıştırılıp ezilir. İçine bir çay kaşığı tereyağı konulabilir. Hazırlanan karışımdan ilk önce bir tatlı kaşığı başlanıp miktarı bebeğin isteğine göre giderek artırılır. Kahvaltıya bir hafta sonra bir çay kaşığı haşlanmış yumurta sarısı eklenir. Bu miktar da giderek artırılır. 9 aylık bebek, bir tam yumurta sarısı yiyebilir.

* * *

6-7 aylık bebeklere günde üç kez ek gıda verilmelidir. Meyve suyu ve püresi, yoğurt, anne sütüne ek olarak az miktarda başlanır. Giderek artırılır. 7. aydan itibaren kahvaltı karışımı bunlara eklenir. 9. aydan sonra erişkin kıvamına yakın hazırlanan beslenme programının içinde ekmek, bisküvi gibi unlu gıdalar da yer almalıdır.

  1. aydan sonra çocuk, erişkinin yediği yemeklerden yiyebilir. Ancak çocukların büyümeleri hızlı olup enerji ihtiyaçları fazladır. Öğünler, 5-6 defada, “üç ana, üç ara öğün” şeklinde verilmelidir. Ek gıdaya başlanan çocuklar, âile fertleri ile aynı sofraya oturtulmalı, çatal-kaşık kullanımı ve kendi kendine yemeleri desteklenmelidir.

 

7-9 aylık bebekler için örnek beslenme programı:

Kahvaltı:

-Anne sütü ya da mama

-Yumurta sarısı; bir çay kaşığı ile başlanır. 9. ayda bir tam yumurta sarısı yiyebilir.

-3-4 adet bebe bisküvisi ya da yarım dilim ekmek içi

-Bir tatlı kaşığı pekmez ya da reçel

-Yarım kibrit kutusu peynir

Ara öğün:

-Meyve suyu veya püresi (bir küçük elma-şeftali)

Öğle yemeği:

-Kıymalı sebze çorbası, yarım dilim ekmek

 -Veya sebzeli tavuk çorbası

 -Ya da 2-3 kaşık kıymalı patates yemeği

 İkindi:

-Evde yapılmış bir kâse yoğurt

Akşam:

-Pirinç unu muhallebisi

-Bir kâse acısız tarhana çorbası veya mercimek çorbası (8. aydan itibaren)

Gece:

-Anne sütü                            

 

10-12 Aylık bebekler için örnek beslenme programı:

Kahvaltı:

-Anne sütü ya da mama

-1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir

-1-2 adet çekirdeği alınmış zeytin

-1 dilim ekmek

-1-2 dilim domates

-Gün aşırı bir yumurta sarısı

-1 çay kaşığı tereyağı

Ara öğün:

-Elma-şeftali püresi

Öğle:

-Kuru baklagil püresi ya da sebzeli nohutlu köfte

İkindi:

-Evde yapılmış bir dilim kek ve bir çay bardağı meyve suyu

Akşam:

-1 kabak dolması, yarım kâse yoğurt ya da,

- 1 kâse mercimek çorbası ya da,

- 1 kâse yoğurtlu sebze çorbası

Gece:

Anne sütü

 

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle