Bebeğin Bakımı

Bebekler Neden Ağlar?

Anne rahminde geçen 40 haftadan sonra, dünya hayatına uyum sağlamanın ilk adımı, bebeğin ağlaması ve akciğerlerine hava dolmasıyla sağlanmaktadır. İlk nefes alıp ağlama hâdisesinden sonra bir dizi reaksiyon ile; anne rahminde haftalardır açık olan kalpteki delik kapanmakta ve kan dolaşımı sonraki hayatı idâme ettirecek şekilde olgunlaşmaya başlamaktadır.

Doğumdan önce temiz ve kirli kan karışmakta iken doğumdan hemen sonra ayrılmaktadır. Dolayısıyla bebeğin ağlaması, aslında onun yaptığı en önemli iştir. Ayrıca bu, onun çevresi ile iletişim kurmasının da bir yoludur.

Bebekler sebepsiz yere de ağlamazlar. Bu yüzden; ağlayan bir bebeği yalnız bırakmak doğru değildir. Acıkan, susayan, karnı ya da başka bir yeri ağrıyan, altı ıslanan, yorgun düşen ya da ateşi çıkan bebek; kendini ağlayarak anlatmaya çalışmaktadır.

Anneler, zaman içinde bebeklerinin hangi sebepten ağladığını çok iyi anlarlar. Ağlamak, bebeğin dili gibidir ve bu dili, en güzel anneler bilirler.

 Bebeğin sürekli ağlaması, onun önemli bir rahatsızlığının olduğunu gösterebilir. Sağlıklı bir yeni doğan, güçlü bir şekilde ağlar. Tiz sesle ağlama, sinir sistemi ile ilgili bir hastalık habercisi olabilir. (Menenjit gibi) Zayıf ve güçsüz bir ağlama (enfeksiyonun kana yayılması gibi) ciddî bir duruma işaret edebilir. Bu durumda doktorunuzla görüşmelisiniz.

 

Bebeğin Banyosu:

“Bebeğimi ne zaman yıkayabilirim.”, sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Hastahânelerde doğan bebekler, doğumdan hemen sonra silinip giydirilmektedir. Genel yaklaşım, göbek kordonu düştükten sonra bebeğin yıkanması yönündedir. Göbek bölgesinin kuru kalmasını sağlamak ve bölgenin mikrop kapmasına engel olmak için böyle davranmak daha uygundur. Kordonun düşmesi 6-10. günlerde, yani ilk 2 hafta içinde olur. Kordon düşmeden bebeğinizi yıkadıysanız, bölgeyi kurulayıp, ilaçlı suyla pansuman yaptıktan sonra bebeğinizi giydirmelisiniz.

Bebeği doyurmadan önce ya da akşam yatırmadan önce yıkamanız yerinde olur. Bebeğin yıkandığı oda da soğuk olmamalıdır. Hava akımı olmaması için, cam ve kapıyı kapalı tutmalısınız. Bebeği yıkamadan önce bütün temizlik malzemelerini, havlusunu, giysilerini, bezini, kremlerini hazırlamalısınız.

Yıkama suyu çok sıcak olmamalıdır. Suyun ısısını dirseğinizle kontrol edebilirsiniz. Bugün bebek yıkama küvetleri ve fileleri tek başına bebek yıkamayı kolaylaştırmakta ve zevkli hâle getirmektedir. Yıkama küvetini yarıya kadar suyla doldurup, bebeğinizi suya alıştırarak yavaşça küvete sokmanız, onun banyo yapmaktan hoşlanmasını sağlayabilir.

Bebeğinizi küvette kesinlikle tek başına bırakmamalısınız. Bir kolunuzla başını ve boynunu destekleyerek, vücudun ön tarafından yıkamaya başlayın. Yumuşak bir bez ve göz yakmayan şampuan kullanın. Göbek bölgesini tahriş etmeden, nâzikçe temizleyin. Sonra dikkatlice bebeği yüz üstü çevirip sırtını yıkayın. Kulaklara su kaçırmamaya dikkat ederek başını en son yıkayın.

Bebeğinizi 3-5 dakika içinde üşütmeden yıkamalısınız. Yıkama işi tamamlanınca bebeğinizi havlusuna sarıp, alt açmasının üzerine yatırın, yumuşak hareketlerle çabucak kurulayın. Pişik olmaması için koruyucu kremini sürüp ilk önce bezini kapatın. Sonra da bebeği çabucak giydirin. (Devam Edecek)

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle