Bademcik İltihaplanması

Başlıca görevleri vücudu enfeksiyonlara karşı korumak olan bademcikler, vücudun önemli savunma dokularından biridir. Sıklıkla bakteriler, bazen virüsler bademciklerde iltihaplanmaya sebep olabilir. Genellikle 2 yaşından büyük çocuklarda görülür. Hastalık yüksek ateşle birden başlar:

  • Kusma 
  • Başağrısı 
  • Kırıklık, halsizlik, genel durum bozukluğu
  • İştahsızlık
  • Kulağa vuran ağrı.
  • Boğazda kuruluk hissi
  • Yutma güçlüğü
  • Boyunda ve çene altında ele gelen büyümüş bezeler oluşur.

 

Boğaz ve bademcikler şiş ve kırmızıdır. Küçük dil şişen bademcik tarafından karşı tarafa itilmiştir. Bazen bademciklerin üstünde beyaz benekli bir görünüm oluşur. Çocuk boğaz ağrısından ötürü, muâyenede ağzını açmakta zorlanır.

Tedavide en etkin ve ucuz ilaçlar penisilinlerdir. Âilenin antibiyotik şurubu saatine riâyet ederek içiremediği, çocuğun şurubu reddettiği, iltihabın ileri derecede olduğu durumlarda penisilin iğneleri tercih edilir. Çocuğun penisiline karşı alerjisi olup olmadığı mutlaka test edilmeli, alerjisi varsa bu âileye söylenmeli, âile bunu unutmamalı ve çocuğu hekime her götürdüğünde penisiline alerjisi olduğunu hekim sormasa da söylemelidir. Penisiline alerjisi olanlara diğer ilaçlar önerilir.

İğneler mutlaka bir sağlık kuruluşunda yapılmalı, evde iğne yaptırmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır. Ayrıca ağrı kesici, ateş düşürücüler, gargara ağız antiseptiği, vitaminler kullanılır. Bol sıvı, C vitamini, ağız hijyeni tedaviye destek olur.

Bademcik iltihabı tedavisi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bademcik etrafında apse gelişmesi, eklem romatizması, böbreklerde iltihap, kalp kapakcıklarında hasarlanmaya kadar varan ciddi komplikasyonlar gelişebilir.

Bademciklerin alınması gereken durumlar olabilir. Bu ameliyat her yaşta olabileceği gibi 4-5 yaşından küçük çocuklarda ve önemli bir neden olmadıkça yapılmamalıdır.

Çünkü; Bademciklerimiz vücudu enfeksiyona karşı koruyan önemli dokulardır.

 

 

Tashih:

Teknik bir arıza sebebiyle geçen sayımızda, sağlık sayfasında yer alan “Çocuklarda Grip” başlıklı yazıda, «Tedavi» adlı bölümün ilk paragrafı aşağıda yer aldığı gibi olacaktır. Doktorumuzdan ve okuyucularımızdan özür dileriz. ŞEBNEM

“Tedavi: Komplikasyon gelişmemiş gripte tedavi, belirtilere yöneliktir. Anti-gribal ilaçlar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler, burun tıkanıklığı için kullanabileceğimiz damla veya spreyler çocuğu rahatlatacaktır. Ateş için aspirin kullanılmamalıdır.”  

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle