9-12 Aylık Bebeklerde Beslenme

Bundan önceki yazılarımızda, ilk altı aylık bebeklerde beslenmeyi ve anne sütünün faydalarını incelemiştik. Bundan sonra inşâallah, annelerin en çok merak ettiği ve hakkında sık sık sorular sorduğu mevzulardan biri olan; altı aydan büyük olan bebeklerde beslenmeyi, ek gıdalara başlama zamanını, bu gıdaların ayına göre hangi sırayla ve miktarda verilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız.

İlk altı ay, nasıl bebeklerin beslenmesindeki hassas bir dönemse; anne sütüne ilâveten diğer gıdaların alınmaya başlanacağı sonraki dönem de o kadar hassastır. Zira bebekler, artık yeni gıdalarla tanışacaklar ve zamanla bu gıdalar, anne sütünün yerini alacaktır. Bu sebeple ek gıdaya ne erken, ne de geç; tam zamanında başlayabilmek büyük önem arz eder.

Normal şartlarda, ilk altı ay boyunca tek başına anne sütü, bebeklerin sağlıklı büyüme ve gelişmeleri için yeterlidir. Bu sebeple yeterince anne sütü alan bebeklere, altı aydan önce ek gıdaya başlanması tavsiye edilmez. Bebeklerin büyüme ve gelişmesi, hekim tarafından takip edilerek ek gıdaya başlama zamanına karar verilmelidir.

 

Ek gıdaya başlamaya nasıl karar verilmektedir?

-Baş-boyun kontrolünü tamamlayan, başını dik tutabilen,

-El-göz koordinasyonu gelişen,

-Eline aldığını ağzına götürebilen, kaşıktan yiyecekleri alabilen,

-Dil ile itmesi azalan ya da kaybolan,

-Çiğneme, ağzını açma ve yutma koordinasyonu gelişen bebeklere ek gıdalar başlanabilmektedir.

Bu sayılan şartlara bebekler, yaklaşık altı aylıkken kavuşmuş olurlar.

 

Altıncı aydan sonra niçin ek gıdaya başlamalıyız?

 -Altı aydan sonra tek başına anne sütü, bebeğin artan kalori ihtiyacını karşılamada ve sağlıklı büyüyüp gelişmesinde yetersiz kalmaktadır.

-Bebeğe anneden gelen demir depoları, bu aylarda tükenmeye başlamaktadır.

-Altı aydan sonra bebeği farklı tat ve kıvamdaki besinlerle tanıştırarak, daha sonraki yaşlarındaki beslenmeye alıştırmak gerekmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı da bu aylarda kazandırılmaktadır.

-Bebeğin, kendisine verilen gıdayı ısırmayı, çiğnemeyi, yutmayı, karmaşık dil hareketlerini yapmayı öğrenebilmesi için bu aylarda ek gıdalara başlaması gerekmektedir. İlk aylarda emerek beslenen bebek, verilen katı gıdayı refleks olarak diliyle itebilir. Bu genellikle yedinci aylarda düzelmektedir.

Oturmayı öğrenen, baş-boyun kontrolünü tamamlayan çocuk, sofraya elini atıp kendi kendine beslenmek isteyecektir. Bu sırada yemekler dökülüp saçılacağı için anneler buna engel olmaya çalışırlar. Ancak bu aylarda bebek, gıdalara elleyip onları ağzına götürmekten büyük haz almaktadır. Bu davranış, onun el-ağız hareketlerinin gelişip olgunlaşmasına yardımcı olacağından, anneler buna müsaade etmelidirler. Kontrollü bir şekilde, kısa süreli de olsa âileyle aynı sofraya oturtulan, kendisi yemesi için özendirilen bebeklere kendi kendine beslenme alışkanlığı da kazandırılmış olmaktadır. Bu davranışın kazandırılması, çocuğun sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir.

Ek gıdalara ilkin püre kıvamında başlanıp, daha sonra çatalla ezilmesi, ardından da küçük parçalara bölünerek verilmesi, bebeğin katı gıdalara geçmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu şekilde bebek, çiğnemeyi ve yutmayı öğrenmektedir. Yiyeceklerin sürekli blendırdan ya da süzgeçten geçirilerek verilmesi, bebeğin katı gıdaları almakta zorlanmasına sebep olmaktadır. (Devam edecek)

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle