Şeytanın Özellikleri

Şeytan, kibirlidir

Allah Teâlâ, Hazret-i Âdem yaratıldığında, meleklerle birlikte İblis’e de Hazret-i Âdem’e secde etmelerini emretmiş, fakat melekler secde ettiği hâlde İblis, secde etmemişti. (el-A’raf, 11) O Allâh’ın emrinden yüz çevirmiş, kibirlenmiş ve kâfirlerden olmuştu. (el-Bakara, 34; el-A’raf, 12; İsrâ, 61; Sâd, 75-76)

 

Şeytan, Rabbine karşı nankördür

Şeytan, Rabbinin nimetlerine karşı nankördür. (el-İsrâ, 27) Şeytan, çok merhametli olan Allâh’a âsî olmuştur. (Meryem, 44)

 

İnsanların ayaklarını kaydırır

Hazret-i Âdem ile Hazret-i Havva’nın zelle işleyip cennetten uzaklaştırılmasına sebep olan şeytandır. (el-Bakara, 36; el-A’raf, 20) İlk insana bu hatayı yaptıran şeytan, bütün insanlara da düşmanlığını ilan etmiş ve onları da cehenneme düşürmek için elinden geleni yapacağını ilân etmiştir. (en-Nisâ, 118) Şeytan, insanlara Allâh’ın yarattığı fıtratlarını bozmalarını emreder. (en-Nisâ, 119) Şeytan, günahları süsler. (el-En’am, 43; el-Enfal, 48; el-Hicr, 39; en-Nahl, 63; en-Neml, 24; el-Ankebût, 38) Şeytan, edebsizliği ve kötülüğü emreder. (en-Nûr, 21) İşlenen hatalar, ayakları kaydırmak hususunda şeytana yardım eder. (Âl-i İmrân, 155) Şeytanın tuzaklarından korunmak da Allâh’ın lütfu iledir. (en-Nisâ, 83; en-Nûr, 21) Allah, îman ehlinin kalplerindeki şeytanın vesvesesini gidermiş, mü’minlerin kalplerini birbirine bağlamıştı. (el-Enfâl, 11) Şeytan, insanı yüzüstü bırakıp rüsvay eder. (el-Furkan, 29) Allâh’ı zikretmekten gâfil olana şeytan musallat olur. (ez-Zuhruf, 36; el-Mücâdele, 19)

 

Şeytan, insanın açık bir düşmanıdır

Kur’ân-ı Kerim’de pek çok âyet-i kerimede insana, şeytanın apaçık düşmanlığı hatırlatılmıştır. (el-Bakara, 168; el-Bakara, 208; el-A’râf, 22; Yusuf, 5) Peygambere bile, cin ve insanların şeytanları musallat edilmiştir. (el-En’âm, 112; Hac, 52) Allah Rasûlü’ne, şeytan vesvese verdiği zaman Allâh’a sığınması emredilmiştir. (el-A’raf, 200; el-Fussilet, 36) İnsan, şeytana tapmaktan men edilmiştir. (Yâsîn, 60) Şeytanın peşine düşmek ve adımlarını takip etmek, Allah tarafından yasaklanmıştır. (el-En’âm 142) İnsanları dalâlete sürükledikten sonra, “Ben sizden uzağım, ben Allah’tan korkarım!” der. (el-Enfal, 48; İbrahim, 22; el-Haşr, 16)

 

Şeytan, kardeşler arasına girip onları birbirine düşürür

Şeytan, insanları birbirine düşürür; özellikle kardeşleri… (Yusuf, 100) Mü’minler, aralarında konuşurlarken en güzel şekilde konuşmalıdırlar. Aksi hâlde düşman, aralarını bozar. (el-İsrâ, 53) a

 

Şeytan, Allâh’ın doğru yolunun üstüne oturmuştur

Şeytan, insanları saptırmak için hidâyet yolu üzerine oturmuştur. (el-A’râf, 16) Şeytan, insanları Allâh’ın yolundan ve O’na secde etmekten alıkoyar. (en-Neml, 25) Şeytan, Allâh’ın affına güvenmesini telkin ederek insanı aldatır. (Lokman, 33)

 

Şeytan, insanı, hayırlı işlerden uzak tutmaya çalışır

Şeytanlar, insanları, infak ederlerse fakirlik çekecekleri düşüncesiyle korkuturlar. (el-Bakara, 268) Hayırlı işleri unuttururlar. (el-En’am, 68) Takvâ ehli, şeytanın vesvesesini fark edince hemen Allâh’a döner. (el-A’raf, 201)

 

Evlatlarımızı, şeytandan korumak için Allâh’a duâ etmelidir

Hazret-i Meryem’in annesi, Meryem Vâlidemizi dünyaya getirdiğinde onu ve neslini şeytandan koruması için niyaz etmiştir. (Âl-i İmrân, 36) Kur’ân okumaya başlarken, kovulmuş şeytandan Allâh’a sığınmalıdır. (en-Nahl, 98) Mallarda ve evlatlarda şeytanın ortakları vardır. (el-İsrâ, 64)

 

Şeytan ve Dostları

Şeytanın dostları vardır ve o, kendi dostlarını korkutur. (Âl-i İmrân, 175) Şeytanın arkadaşlığı, insana hep kaybettirir. (en-Nisâ, 38, 119) Şeytanlar kendilerini dost edinenleri, azgınlığa sürükler. (el-Araf, 202; Meryem, 83) Şeytanın dostları, insanların kötülüğünü ister, onlara karşı dikkatli olunmalıdır. (en-Nisâ, 76) Şeytan ve dostları, îman edenlerle mücadele içindedir. (el-En’am, 121) Şeytan ve dostları, karşılıklı birbirlerinden yararlanırlar ve insanların kötülüklere düşmesi için gecelerini gündüzlerine katarlar. (el-En’âm, 128) Şeytanlar, inanmayanların dostudur. (el-A’raf, 27) Müşrikler, dileklerini Allah’tan değil, putlardan ve şeytandan isterler. (en-Nisâ, 117) Şeytan ve yandaşları, insanları, insanların göremeyeceği yerden görürler. (el-A’raf, 27) Şeytanı dost edinenler, hidâyet yolunda değillerdir. (el-A’raf, 30) Şeytana tâbî olanlar, diz çökmüş vaziyette cehennemde bir araya getirilirler. (Meryem, 68) Şeytan kendisine yoldaş olanları alevli ateşin azabına sürükler. (el-A’râf, 18; el-Hac, 4; Lokman, 21; eş-Şuarâ, 94-95) Şeytanın dostları, onunla olan yakınlıklarından dolayı pişman olurlar ve “Keşke aramız doğu ile batı arası kadar uzak olsaydı!” derler. (ez-Zuhruf, 38) Şeytana tâbî olan çoktur. (Sebe’, 20)

 

Şeytanın hilesi zayıftır

Şeytanın tuzakları ve hileleri vardır, ama onun kurduğu tuzaklar zayıftır.  (en-Nisâ, 76)

 

Şeytanın sözüne güvenilmez

Şeytan, insanları kandırmak üzere onlara sözler verir, vaadlerde bulunur, hatta sözünü kuvvetlendirmek için yemin bile eder. Ama bunların hepsi birer aldatmacadan ibarettir. (en-Nisâ, 120; el-İsrâ, 64)

 

Şeytanın İşleri

İçki, kumar, putlar, fal ve şans okları, şeytanın işleridir. (el-Mâide-90) Şeytan içki ve kumar yoluyla insanların arasına düşmanlık ve kin sokmak ve insanları zikir ve namazdan uzaklaştırmak ister. (el-Mâide-91)

 

Şeytanın gücü, muttakilere yetmez

İman edip yalnız Rablerine tevekkül eden kimseler üzerinde şeytanın bir hâkimiyeti yoktur. (en-Nahl, 99; Sebe’, 21) Şeytan, Allâh’ın izni olmadıkça, müminlere hiçbir zarar veremez. (el-Mücâdele, 10) Şeytan, ihlâslı kulları azdırmak istese de başarısız olur. (el-Hicr, 40, 42; Sâd, 82-83)

 

Allah, vahyini, şeytanın iğvasından muhafaza eder

Cenâb-ı Hak, şeytanların vahye ve peygamberin risâletine saldırılarını def ederek ve âyetlerini koruma altına alır. (Hac, 52) Gökler, şeytanların tasallutundan korunmuştur. (es-Saffât, 7; el-Mülk, 5)

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle