Yemek Tarifi

Safran bitkisi, en pahalı baharat olma özelliği ile tanınır. Fransa, İtalya, Hindistan, Fas, Yunanistan’da safran ekimi yapılmaktadır. Ülkemizde safran üretimi, adından da anlaşılacağı üzere özellikle Safranbolu’da yapılmaktadır.

Toz hâlde satılan safranın sahte olma ihtimali vardır. Ağırlığını artırmak için bal ve yağ emdirilmesi, kurutma metodunda da bal mumu kullanılması, kaliteyi düşürmektedir.

Safranın 80 kadar çeşidi vardır. Baharat, ilaç, kozmetik ve boya sanayi, başlıca kullanım yerleridir. Hamur yemeklerinde, çorba, pilav, pasta vs. yenileceği sırada veya hazırlama aşamasında kullanılır. Kendi ağırlığının yüz bin katı sıvıyı sarıya boyayabilir.

Gerçek safranı bulmanın zorluğu ve de fiyatının yüksek olması, bu bitkinin kullanımını etkilemektedir.

Safran bitkisi, hava geçirmeyen kaplarda saklanmalı, nem ve ışıktan korunmalıdır.

Sağlığımıza faydalarına gelince; iştah açar, kilo aldırır, vücudun dinç olmasını sağlar. Bronşit, astım, öksürük gibi solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır. Sinir hastalıkları için de olumlu tesirleri vardır.

Safranın çok miktarda kullanılması, zehirleyici olabilir. Böbreklere zarar verir.  Özellikle hâmile olanlar, safran kullanmaktan kaçınmalıdırlar.

 

 

ŞEFTALİ KOKTEYLİ

 

Malzemeler:

3 adet şeftalinin suyu

2 top Hindistan cevizli dondurma

2 adet buz

 

Yapılışı:

Şeftali suyu ve dondurma, shaker’a aktarılır. Üzerine buz parçaları eklenir ve iyice karıştırılır. Daha sonra servis bardağına alınır, içine buz parçaları ilâve edilir. Soğuk olarak servis yapılır.

(Shaker: Kokteyl hazırlamada kullanılan, şişe formunda, ağzı kapaklı metal bir kaptır. Onun yerine evde, buzdolabında soğutulmuş büyük bir kavanoz da kullanabilirsiniz.)

 

 

LİMONATA

 

Malzemeler:

3-4 adet limon

6-7 kaşık toz şeker

3-4 bardak su

2-3 adet taze nane

 

Yapılışı:

Bir havana, 2 adet nane yaprağı, ince tarafıyla rendelenmiş limon kabukları, 1 kaşık şeker konulup iyice dövülür. Şeker, suda eritilip sıkılmış limon suyu ilave edilir. Limon rendesi ve naneyle karıştırılıp 1 gün dinlendirilir. Tülbent veya süzgeçten geçirilip soğutularak servis yapılır.

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle