Yemek Tarifi

KETEN TOHUMU

Keten tohumu, tabiî yollardan sağlığı korumanın en iyi yoludur. Öncelikle kronik kabızlık için kullanılır. Etkili müshil ilaçları sürekli kullanıldığında, bağırsak mukozasını tahriş edipgerekli minerallerin azalmasına yol açarken, keten tohumunun müshil etkisi mekanik olduğundan bu tür yan etkileri söz konusu değildir. İçerdiği müshilaj, tahriş olmuş veya iltihaplanmış mukozanın üstünde koruyucu bir tabaka oluşturur. 

Ağız boşluğu, boğaz ve diş eti rahatsızlığında, gargara ve çalkalama, öksürük gıcığı, ses kısıklığı ve mide mukozası iltihabında, ılık çay içilerek kullanılmalıdır. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez, 2 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu, bol suyla yutulmalı, daha sonra 1-2 bardak su içilmelidir. Bağırsağa ulaştığında genişlemeye başlar. Ve kasları uyarır. Sonuçta etkili olmasına rağmen kronik kabızlıkta netice alabilmek için 2-3 gün beklemek gerekebilir.

Keten tohumunu, kadınlar için câzip kılan tokluk hissi verip zayıflatıcı etkisinin de bulunmasıdır. Yüksek kolesterol, yüksek kan şekeri, kemik zayıflığı, kalp-damar sağlığı, romatizmal hastalıklar, bazı deri hastalıkları, yaralar, solunum yolu rahatsızlıkları ve yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklara karşı olumlu tesirleri vardır.

Şeker hastalığında, 1 kaşık keten tohumu 1 lt. suda yarıya ininceye kadar kaynatılır, süzülür. Bir günde tüketilir.

Keten tohumu, elma kabuğu, ıhlamur beraberce kaynatılıp içilirse balgam söktürücüdür.

Hâricen; toz hâline getirilerek vücuda sarılırsa, ağrı ve sızıları giderir. Bu durum, baş ağrısı için de geçerlidir.

Akciğer hastalıklarında lapa hâlinde göğüs üzerine konulur veya sırta sarılır.

Çıbanlarda lapa hâlinde üzerine konur, çıbanın olgunlaşıp bir an önce açılmasını sağlar. Dolayısıyla yara çabuk şifâ bulur.

Kansızlık sorunu olanların en çok ihtiyaç duyduğu maddeler; demir, çinko ve B-12 vitaminidir. Demir ve çinko tabiatta birçok bitkide vardır. Ama hayvansal protein dışında B-12’nin yüksek oranda bulunduğu tek gıda keten tohumudur. Omega-3’de hayvanî kaynak dışında, özellikle keten tohumu, semizotu ve fındıkta bulunur.

Keten tohumunun bilinen hiçbir yan etkisi yoktur.

 

PATATES TOPU

 

10 adet haşlanmış patates

100 gr. kaşar peyniri

3 kaşık mayonez

Tuz, karabiber

 

İç Malzemesi:

1 kase bezelye

1 haşlanmış havuç

1 kaşık mısır

3 adet turşu

3 kaşık mayonez

 

Üzeri İçin:

Dereotu veya maydanoz

Halka olarak doğranmış zeytin

Rendelenmiş havuç

 

Yapılışı:

10 adet haşlanmış patates ezilerek püre haline getirilir. İçine 100 gram kaşar peyniri, 3 kaşık mayonez, tuz, karabiber karıştırılır. Ayrı bir yerde haşlanmış bezelye, havuç, kare doğranmış turşu, mısır ve mayonez karıştırılır. 

Ele yumurta büyüklüğünde bir parça patates alınır, yuvarlak poğaça gibi açılır. İçine, iç malzemesi konulup yuvarlak olarak şekillendirilir. İstenirse, üzeri, dereotu, havuç ve kokteyl zeytin ile süslenir.

Âfiyet olsun

 

SAĞLIKLI DİYET İÇİN PÜF NOKTALARI

-Salatanıza havuç, çiğ karnabahar gibi sebzeler ekleyin. Çok çiğnemeniz gerektiğinden çabuk doyarsınız. 

-Tatlı seviyorsanız çantanızda 2 tane şeker bulundurun. Canınız istediğinde yersiniz. Ama sakın 1 paket taşımayın.

-En sağlıklı besin bile acele yenirse zararlıdır. Yemek için en az 20 dakika ayırın. Lokmaları yavaş yiyin. Çok iyi çiğneyin. İyi sindirim ağızda başlar. 

-Tuzdan kaçının. Turşu, konserve gibi tuzlu olan gıdaların tuzunu suda akıttıktan sonra kullanın. Tuz yerine maydanoz, dereotu kullanabilirsiniz.

-Sofradan yarı aç kalkın. Asla tıka basa doymayın. Az ve sık yemek, tıka basa karın doyurmaktan daha sağlıklıdır.

-Kahvaltıda ekmek ve reçeli seviyorsanız kepekli ekmeği tercih edin.

-Sinirlendiğinizde sakın buzdolabına koşmayın. Öfkenizi bastırmak için önce abdest alın. Daha da sâkinleşmek için sizi üzen şeyi bir kâğıda yazarak rahatlayın. 

-Kendinizi açlığa mahkûm etmeyin. Dengeli ve yavaş bir yol seçin.

-Günde iki fincandan fazla kahve içmeyin. Kahveye karşı çok ciddi bir bağımlılık oluşmuşsa, ıhlamur ya da başka bitki çayları içerek bu bağımlılığı telâfî ve tedâviye çalışın.

-Yemeğe çorbayla başlayın. Midenizi doldurur, böylece daha çabuk doyarsınız.

-İştahınız olmasa da sabah kahvaltısını ihmal etmeyin. İlk zamanlarda meyve suyu içebilirsiniz. Böylece giderek bir şeyler yer hâle gelirsiniz.

-Meyvenin en büyüğünü, en güzelini değil, küçük boy olanı tercih edin. Bitkiler belki de; kullanılan tarım ilaçları ve sunî gübre yüzünden büyük ve gösterişli olabilirler.

-Davette değilseniz akşam 8’den sonra yemek yemeyin.

-Ekmek ve hububat, yağlı olmazsa şişmanlatıcı değildir.

-Haşlama yerine buharda pişirmeyi tercih edin. Sebzenin vitaminlerinin suyla atılmasını önlersiniz.

-Salatanıza 1 kaşıktan fazla yağ koymayın. Tatlandırmak için yoğurt, sirke, limon vb. kullanabilirsiniz.

-Yemekten 5 dakika önce, 1 bardak su için.

-Buzdolabınızı yerleştirirken sevmediğiniz besinleri öne koyun.

-Kendinizi yiyecekle ödüllendirmeyin.

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle