Turner Sendromu - 3

Turner Sendromlu Kızlar Obeziteye Meyilli midir?

En belirgin özellikleri boylarının kısalığı olan Turner sendromlu kızlar, kilo almaya da meyillidirler. Fazla kilo, zaten kısa boylu olan bu kızların, özgüvenlerini azaltacak bir görünüşe sebep olabilir. Ayrıca obezite, Turner’lılarda daha sık görülen hipertansiyon, diyabet gibi bazı hastalıkları da tetikleyebilir. Bu sebeple bu kızlara, küçük yaşlardan itibaren düzenli bir beslenme alışkanlığının kazandırılması, hayatının ileriki safhalarında diyet yapmasından daha kolay olacaktır.

 

Turner Sendromlu Çocuklarda Psikososyal Gelişim

Eskiden Turner sendromlu fertlerde zekâ geriliği olduğu düşünülüyorken, bugün yapılan araştırmalar sonucunda, bu çocukların zekâ düzeylerinin normal olduğu tesbit edilmiştir. Ancak bu çocuklar, matematik, geometri gibi dersleri ve soyut kavramları öğrenmede zorlanabilmektedirler. Yön bulma, sağ ya da sol ellerini kullanma tercihleri gibi konularda problemler yaşadıklarından, bazı becerileri kazanmak bu kızlar için, daha zor olmakta ve sabırlı bir çalışmayı gerektirmektedir. Bu çocukların derslerindeki eksiklik ve hataları, öğretmenleri ve âilesi tarafından görmezlikten gelinmemeli, muhtemel öğrenme güçlükleri açısından çocuğa yardımcı olunmalıdır. Dış görünüşlerini problem yapan bu kızlar için, toplum içine girmek, okula gitmek eziyet gibi gelir. Çevredeki insanlar, ona yaşına göre değil, boyuna göre muâmele ettiklerinden, çocuğun psikososyal gelişimi gecikir, özgüveni olumsuz etkilenir.

Turner sendromlu kızların âilelerine çok önemli görevler düşmektedir. Öncelikle âile; mevcut durumu kabullenmeli ve çocuğu olduğu gibi sevmelidir. Bu sendromu problem yaparak depresyona girmek, çocuğu aşırı bir korumaya alıp onu sosyal çevreden tecrid etmek, âilenin çocuklarına vereceği en büyük zarar olacaktır. Aksine çocuğa her yönüyle destek olup, normal bir fert gibi gelişimini sağlama konusunda elden gelen her şey yapılmalıdır. 

Bütün insanların olduğu gibi, Turner’lı kızların da zayıf ve güçlü yönleri vardır. Çocuğun güçlü yönlerini ortaya çıkarmaya çalışmalı, zayıf yönlerinin önemsiz olduğu ona hissettirilmelidir. Turner sendromlu kızlar; genellikle daha içe kapanık, özgüveni zayıf olabileceğinden, âile ve akrabaların olumlu tutum ve davranışları, bu çocukların kendi kimliklerini kazanmalarına yardımcı olur. 

Çocuk yaşına uygun giydirilmelidir. Boyunu uzun göstermeye çalışmak, özgüvenini zedeler. Ev işlerinde kendisine sorumluluklar verilmesi, yardımının istenmesi, yüksek yerlere uzanması için tabure sağlanması, ev içinde aynaların onun boyuna uygun ayarlanması, bu kızların sosyal çevreye katılımını kolaylaştırır.

  Turner sendromlu fertlerin âilelelerine ve zamanı geldiğinde de bu rahatsızlığı olan kişinin bizzat kendisine, bu sendrom ile ilgili yeterince bilgi verilmeli, ortaya çıkabilecek yeni problemler açısından hekimiyle sürekli temas halinde olması sağlanmalıdır. 

Turner sendromu, pek çok organ ve sistemi etkilediği için farklı branştaki hekimler tarafından takip edilmelidir. Tıp alanındaki gelişmeler neticesinde, Turner’lı kadınlar bir işte çalışabilmekte ve âile kurabilmektedir.

  Turner iletişim gruplarına katılmak, hem ferdi, hem âilesini, kendilerinin yaşadıkları tecrübeleri ve hayal kırıklıklarını yaşamış insanlarla bir araya getirdiğinden, onları yalnızlık psikolojisinden, çâresizlik hissinden kurtarır. Kendilerini anlayan insanlarla birlikte olmak Turner sendromlu kişilerin özgüveninin artmasına sebep olabilir. Turner’lı kişiler; tıbbî ve psikolojik bakımın yanısıra, âile, akraba ve arkadaş desteklerini alarak, sabır ve metânetle karşılaştıkları bütün güçlüklerin üstesinden gelebilirler.   

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle