Pratik Bilgiler

BİR NEFES SIHHAT: GÜL

Velâdet-i Nebî, yani Kutlu Doğum denilince aklımıza dostlara bir gül hediye etmek gelir.  Fahr-i Kâinat -sallallâhu aleyhi ve sellem-i temsil eden gül, râyihâsıyla ve yapraklarının zerâfetiyle, gönüllerde, diğer çiçeklerden daha farklı bir yere sahiptir. Peygamberimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in teninden yaratıldığına inanılan gülün koklandığında salevât getirilmesi de ecdâdımızdan kalan bir hâtıradır.

Kokusu ve güzelliğiyle gönüllere ferahlık veren gülün, aynı zamanda bedene de sayısız faydası vardır.

Gülün, çeşitleri pek çoktur. En çok kullanılan gül ise katmerli kırmızı güldür. İlaç olarak kullanılan kısmı, çiçekleri ve bunu teşkil eden yaprakçıklardır. Güller gonca hâlinde toplanırsa hassaları daha fazla olur. Toplandıktan sonra sıcak bir yerde veya ısısı normal, özel bir fırında kurutulup saklanır. Karanlık ve kapalı bir yerde saklanırsa uzun müddet kokusunu ve te’sirini muhâfaza eder.

Hekimlikte en fazla gül kullanılır. Terkibinde “tonen” denilen bir madde olduğu için gül buruşturucudur, bu sebeple de kabızlık yapar. 20 gram gül, 1 litre suda çay gibi haşlanarak içilirse ishâli keser. Bağırsaklara rahatlık verir. Bu su ile gargara yapılırsa, boğazda bademcikler üzerinde bulunan iltihapları yok eder ve nezleyi iyi eder. Gözdeki kanlanma ve nezle hâllerinde bu su ile göze banyo yaptırılırsa göze büyük faydası olur. Şerbet veya şurup yapılıp içilirse kalbi ferahlatır. Bayılmalarda suyu içilirse çok faydası olur.

Körpe dalların, taze açılmış güllerinin suyu çıkarılarak içilirse kan tükürmeye iyi gelir. Gül reçeli mideyi kuvvetlendirir. Cilde sürülecek gül suyu da cildi besler ve güzelleştirir.

 

ISPANAKLI PİDE

 

Malzemeler:

1 Su bardağı süt

1  “       “       ılık su

1  “       “        sıvı yağ

 ½  Maya

1 Çorba kaşığı şeker

1 Yumurta

Tuz

Un

İç Malzemesi:

1 Çorba kaşığı sıvı yağ

1 (küçük) soğan

½ kg ıspanak yaprağı

100 gr rendelenmiş sucuk

100 gr rendelenmiş kaşar

Tuz 

Karabiber

Yapılışı: Süt, sıvı yağ, su, maya, yumurta, şeker eklenip karıştırılır. Sıvı malzemeler iyice karışınca un ve tuz eklenir. Yumuşak bir hamur elde edilir. Sonra küçükçe doğranıp yağda kavrulan soğana ıspanak eklenir. Tuzunu, karabiberini ekleyip ocağın altı kapatılır. Ispanaklar hafif soğuduktan sonra rendelenmiş kaşar ve sucuk eklenir. Bu sırada hamurumuz mayalanır. Mayalanan hamur pide şekline getirilip iç malzemesi konulur. Sonra 240 derece fırında 30 dakika pişirilir. Âfiyet olsun  

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle