Kitap Tanıtımı

VAKİT DİSİPLİNİ

Özcan Hıdır, Erkam Yayınları

 

Müellif tarafından “Vakit-zaman, varlık âleminin hızla akıp giden en büyük değeri olup insanı ezeliyetten ebediyete; yani zamanın ötesine taşıyan şeydir. Zaman âlemin var oluşundan sona erişine kadar; geçmiş, gelecek ve ikisi arasındaki ‘ân’lardan ibârettir.” cümleleri ile tarif edilen zaman, hayatın kendisidir. Bu manada kişinin hayatı, “onun zamanı kullanma ve değerlendirme ameliyesidir.”

Daha sade bir ifadeyle, günümüzü, ânımızı nasıl değerlendiriyorsak; dünya hayatımız ona göre şekil alır ve âhiretteki sonsuz hayatımız da bu dünyamızın neticesi ve semeresidir. O hâlde bir ân, bir saat, bir gün, bir ay, bir yıl… birike birike ömrümüzü doldurur ve nihayet biz, âhiret için bu biriktirdiklerimizi karşımızda buluruz.

O hâlde sonsuzluğun yolu bu dünyadan, bu dünyayı değerlendirmek de “içinde bulunduğumuz ânda ne yaptığımızdan” geçiyor. Eğer büyük ideallerimiz, hayallerimiz, dertlerimiz ve hedeflerimiz varsa, bu kuru temennîlerle ele geçmez! Bunun başlangıcı, ânını tanzim etmek, günün kıymetini bilmek ve zamanını disiplin altına almakla olur.

İşte bu kısa kitap, Kur’ân-ı Kerîm’de ve Peygamber Efendimizin hayatındaki “zaman/vakit” kavramına yüklenen mânâdan yola çıkarak, “İslâm’da Vaktin Ehemmiyeti”ni işliyor. Daha sonra sahabe ve ulemânın vakit disiplini hakkındaki söz ve uygulamalarından örnekler veriyor. Ardından “Farklı Din, Kültür ve Coğrafyalarda Zaman-Vakit” başlığı altında, Batı dünyasından ve eski İran’dan kesitler sunuyor.

“İbadetlerin Vakit Disipline Tesiri”, “İş Hayatı ve Vakit Disiplini” başlıkları altında okuyucuya “vakti değerlendirmenin pratik yolları” anlatılıyor. “Boş vakit geçirme”, “yanlış tatil ve eğlence anlayışı” ile “tûl-i emel sahibi olma”nın vakti nasıl katlettiği hususunda da pek çok hikmetli söz ve değerli prensip paylaşılıyor. “Vakti Güzel Kullanmanın Metotları”nın ayrı bölümde tekrar işlendiği bu kitabı okumak; ömrünüzün bundan sonraki kısmını planlamak ve değerlendirmek hususunda çok faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

Şu kıymetli sözle yazımızı tamamlayalım: “Hayatınızı seviyorsanız, zamanınızı boşa geçirmeyiniz. Çünkü zaman, hayatın ta kendisidir.” (Benjamin Franklin)

PAYLAŞ:                

Hatice K. Akyuzlu

Hatice K. Akyuzlu

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle