Bazı Ek Gıdaların Hazırlanması -1-

Anneler; bebekleri 4-6. ayını doldurunca sıklıkla şu soruları sormaya başlamaktadırlar:

“Bebeğime ilk önce hangi ek gıdayı vermeye başlamalıyım?”

“Günde kaç kere vermeliyim?”

“Bu ek gıdayı nasıl hazırlamalı ve bebeğime ne kadar vermeliyim?”

“Verdiğim gıda alerji yapınca ne yapmalıyım?” v.s.

Bu soruların bir kısmını yazılarımızda cevaplamaya çalıştık. Şimdi mühim bir konu olan ek gıdaların hazırlanmasını izah etmeye gayret edeceğiz.

 

Meyve suyu ve püresi

Elma, şeftali, armut gibi meyveler yıkanır, kabukları soyulur. Cam rendede rendelenir. Temiz bir tülbentle süzülüp suyu çıkarılır. Taze olarak hazırlanan meyve suyundan ilk önce 1-2 tatlı kaşığı verilir, sonra miktar giderek artırılır.

Meyve püresini hazırlarken, rendelenmiş meyvelerin suyu süzülmez. Muz çatalla iyice ezilerek verilebilir. Büyük muzların ilk başta 1/3’ü verilir. Elma-armut ya da muz-armut ezilip beraber verilebilir. Bu karışım oldukça lezzetli olup bebeğinizin hoşuna gidecektir. Püre ve meyve suyunun içine şeker atılmamalıdır.

 

Sebze çorbası ve sebze püresi

Malzemeler: Bir küçük boy havuç, bir patates, iki su bardağı su.

Bir küçük boy havuç ile patates önce yıkanır. Kabukları soyulduktan sonra küçük küçük doğranarak ağzı kapalı bir tencerede, iki su bardağı suyla yumuşayana kadar pişirilir. Tel süzgeçte suyu süzülür. 1-2 tatlı kaşığı ile başlanarak verilen miktar yavaş yavaş artırılır.

İlk hafta sebze çorbasının suyunu alan bebeğe, ikinci hafta bu çorbanın püresi verilebilir. Hazırlanan çorbayı, tel süzgeçten ezerek geçirdiğinizde püreniz hazır olur.

Sebze çorbasına ilk önce patates-havuçla başlanır. 3-4. haftalarda içine mevsime uygun sebzelerden 3-4 yaprak ıspanak, maydanoz, küçük parça karnabahar, kereviz gibi ve tahıllardan bir tatlı kaşığı pirinç, makarna, erişte katılır. Hazırlanan püreye bir çay kaşığı irmik de eklenebilir.

Birinci ayın sonunda 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı birkaç kez çekilmiş dana kıyma çorbaya eklenmelidir. Kıymanın ilâvesiyle çorbanız hem kalori, hem protein yönünden zenginleşmektedir. Kıyma, köfte şeklinde de verilebilir.

 

Muhallebi

Malzemeler: Bir su bardağı süt, üç tatlı kaşığı pirinç unu, iki tatlı kaşığı şeker ya da bir su bardağı su ile hazırlanmış muhallebi, altı ölçek mama.

Bir yaşından önce inek sütü tercih edilmemekle birlikte muhallebinin yapılışı şu şekildedir:

Bir su bardağı süt ile üç tatlı kaşığı pirinç unu, boza kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ateşten inmeye yakın, iki tatlı kaşığı şeker ilâve edilir. Hazır mamalarla da muhallebi hazırlanabilir. Bir su bardağı su ile hazırlanan muhallebi ılıtılıp içine altı ölçek mama ilâve edilir. 5-6. aydan itibaren verilebilir.

 

Yoğurt

Malzemeler: 100 ml hazırlanmış mama, bir çay kaşığı yoğurt.

Bir yaşından sonra; 200 ml süt, bir tatlı kaşığı yoğurt.

Bir yaşına kadar formül sütlerle (mamalarla) günlük olarak hazırlanmalıdır. 100 ml hazırlanmış formül süte 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilip, 3-4 saat süreyle mayalanır. 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir.

Bir yaşından sonra inek sütü ile hazırlanabilir. 200 ml süt kaynatılır. Elin dayanacağı sıcaklığa kadar bekletilir. 1 tatlı kaşığı yoğurt ilâve edilir. Hareket ettirmeden 3-4 saat mayalanır. 2-3 saat buzdolabında dinlendirilir.

Tabiî beslenen bebekler 6. aydan; mama ile ya da karışık beslenen bebekler 5. aydan itibaren yoğurt yiyebilirler. Yoğurt bir gün bekletilip sonra tüketilirse daha faydalı olur.

Meyve püresi ve yoğurt karışımları, bebeğiniz için lezzetli ve vitaminli bir ara öğün oluşturacaktır. Bunun için en kolay olarak muzu ezip yoğurda karıştırınız. Bebeğiniz bu tattan hoşlanacaktır.

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle