Sosyal Değişme, Kadın Ve Din

Ali Coşkun, Rağbet Yayınları

 

Kadının dînî sosyal tarihini sosyal değişme ekseninde ele almaya çalışan kitap, bir giriş ve on beş ana başlık ve bir de sonuç bölümünden oluşmaktadır.

“Sosyal Değişme, Kadın ve Din” başlığı altında, zikrettiği bu üç kavramın tanım ve ilişkilerine değinen yazar, “Tarih Yazıcılığı İçinde Kadın” isimli başlıkta, tarihi yazan ve yapan kişilerin çoğunlukla erkek olması hasebiyle kadınların tarih boyunca pek mevzû edilmediğini vurguluyor. Bu durumun, aynı zamanda kadının sosyal statüsünün de bir göstergesi olduğunu ve kadının sosyal statüsünün ıslâhı ile ilgili talep ve gayretlerin ise, iki yüz yıldan daha öteye gitmediğini belirtiyor.

“Mitolojide ve İlk Çağ Toplumlarında Kadın” isimli başlıkta, ilk çağ kadınlarının farklı toplumlardaki konumu hakkında özlü bilgiler verildikten sonra Yunan ve Roma toplumlarında kadının statüsüne değiniliyor. “Tevrat ve İncil’de Kadın” başlığı altında erkekler eliyle yapılan din tahrifinin kadın hakkındaki olumsuz tavır ve yorumların en başta gelen sebebi olduğu belirtilirken “Batılı Kadının Sosyal Tarihi” isimli başlıkta ise, kadının modern süreçlerde elde ettiği haklardan bahsediliyor.

“İslâm’da Kadının Tarihçesi” isimli başlık ise, akabindeki diğer konu başlıklar tarafından açıklanmış. Bu konu başlıkları şöyle sıralanıyor: “Câhiliye Dönemi Arap Kadını”, “Kur’ân’da Kadın”, “Hz. Peygamberin Hayatında Kadın”, “İslâm Tarihinde Kadın”, “İslâm Tarihinde Yönetici Kadınlar”.

“Türk Kadınının Sosyal Tarihi” başlığını taşıyan bölümde, İslâm öncesi Türkler’de âilenin önemi ve kadının diğer topluluklar göre oldukça iyi olan konumundan bahseden yazar, “Osmanlı Kadınının Sosyal Tarihi” başlığı altında, Selçuklu dönemi teşkilâtlarından Baciyân-ı Rum’a, Osmanlı’da kadının oldukça geniş faaliyet alanlarına değiniyor.

“Cumhuriyet Döneminde Kadın” başlığıyla kadınların, inkılâplarda ön sıralarda yer alışı değerlendiriliyor. Başörtüsü meselesi de bu başlık altında tartışılan meseleler arasında... Kitabın son bölümü ise, “Türkiye’de Aydın Kadınlara Göre Din ve Kadın” başlığını taşıyor.

 

İSLÂM HUKUKUNDA ANNE

Hilâl Özay-Cihan Yayınları

Fıkıh ilmi çerçevesinde yüce dinimiz İslâm’ın, “annelik” kavramına bakışını konu edinen ve etraflı bir ilmî çalışmanın mahsûlü olan güzel bir eserle karşı karşıyayız.

Kitap, üç ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde, genel mânâda annelik, annenin tarifi, anne olmanın yolları, anneliğe engel olma meselesi ve bir annenin taşıması gereken vasıflar üzerinde durulmuş. Böylece anneliğin sıradan bir iş olmayıp ancak vasıflı insanların hakkıyla altından kalkabileceği ulvî bir vazife olduğu vurgulanmış.

İkinci bölümde, “annenin görev ve hakları” şeklinde iki ayrı başlık görmekteyiz. Bu bölümde annenin çocuğuna, eşine ve topluma karşı hak ve vazifeleri detaylı bir şekilde ele alınmış, ayrıca çocukların anneye karşı olan görevlerine de dikkat çekilmişr.

Üçüncü bölümde ise, fıkıh ilminin farklı başlıkları altında anne ile ilgili verilmiş çeşitli fıkhî hükümlerden bahsedilmiş. Namaz, oruç, hac, miras gibi dinî konularda anneye has olarak yer alan özel hükümler açıklanmış.

Bu hâliyle, iyi ve etraflı bir araştırma olan kitap, temel İslâmî hükümleri bir araya getirmiş, güzel bir plân ve üslûp içersinde okuyucuya sunmuş bulunmaktadır. Kısacası kitap, anne adayları için güzel bir rehber, anneler içinse iyi bir başvuru kaynağı olma vasfına sahiptir.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle