Yemek Tarifi-Pratik Bilgiler

BEZELİ TART

 

TART HAMURU İÇİN

2 yumurta

100 gr. margarin

1 çay bardağı margarin

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı şeker

1 kabartma tozu

aldığı kadar un

 

BEZESİ İÇİN

2 yumurta akı

2 çay bardağı şeker

 

ÜZERİ İÇİN

1 kase vişne reçeli

yarım su bardağı fındık

 

 

YAPILIŞI

Tartın Hazırlanması

Karıştırma kabının içerisinde şeker ve yumurtayı karıştırıyoruz. Yoğurt, sıvı yağ, margarini de ilâve ediyoruz. Bu malzemeler iyice karıştırdıktan sonra, un ve kabartma tozu ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Tart kalıbımızı yapışmaması için sıvı yağla yağlayıp hafif un serpiyoruz. Hamuru iyice kalıba yaydıktan sonra çatalla birkaç yerinden delikler açıyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında 20-30 dakika pişiriyoruz.

 

Bezesi İçin

Yumurta beyazı ve şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. (1 damla dahî yumurta sarısından beyazına karışmaması lâzım. Aksi hâlde yumurtanız beze kıvamına gelmez.)

Tartımız piştikten sonra kalıbı bir fırın tepsisine ters çeviriyoruz. Vişne reçelini tartın üzerine yayıyoruz. Bezeyi de yaydıktan sonra üzerine kırılmış fındık parçaları serpip 180 derece fırında, bezenin rengi değişmeyecek şekilde tâkip edip pişiriyoruz. Tepsiyi fırını içerisinden çıkarmayıp kurumasını sağlıyoruz.

 

 

TART HAMURU YAPIMINDAKİ PÜF NOKTALAR

-Tart hamuru hazırlarken kullanacağımız su soğuk olmalıdır. Çünkü su çok soğuk olduğunda hamurun içindeki yağ erimez ve hamur pişince kat kat ve gevrek olur.

-Tart hamuru hazırlarken topaklaşırsa içine bir adet yumurta sarısı ilave edin. Daha sonra elinizle iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin. Ayrıca tartın üzerinin kurumamasını istiyorsanız galeta unu serptikten sonra meyveleri yerleştirin.

-Tart hamurunun çatlamaması için soğuk tere yağ kullanalım kolay yoğurmak için de tereyağını rendeleyelim.

-Tart hamurunu açarken hamurun sertleşmesini ve kıvamının bozulmasını istemiyorsanız, hamuru naylon bir poşete koyup merdaneyle yuvarlak olarak açın

-Tart hamurunu pişirirken kabarık ve yumuşak olması için hamura amonyak tuzu veya yarım kahve kaşığı karbonat koyun.

-Meyveli tart yaparken meyvelerin fırında erimemesi için tartın üzerine tam kıvamında olgunlaşmış meyvelerden dizin. Olgunlaşmamış meyvelerdeki tanin miktarı fazla olduğundan pişince tadı ekşi olabilir

-Tart kalıbınızı ızgara üzerine koymayın fırın tepsisine koyun. Suyun rutubeti hamurun yumuşak olmasını sağladığı için fırına su dolu bir kap koyun.

-Hamur dinlendirileceği zaman üzerine nemli bir bez konulursa hamur kabuk bağlamaz.

-Tart hamurunun çok kabarmaması için hamurun ortasına makarna parçaları koyalım.

-Tart hamurunun dengesiz kabarmaması için çatalla hamuru birkaç yerden delelim.

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle