Hâmilelikte Varis

Varis, bir toplar damar veya damar grubunun genişleyerek, içinde kanın göllenmesi sonucu, damar yapısının bozularak balonlaşması veya damar yumağı hâline gelmesidir. Bu durumda, damarlar, ciltte görünür hâle gelir. Ağrı, ciltte renk değişiklikleri, kaşıntı, bazen de varis içinde pıhtı oluşarak, ciddî organ bozukluklarına (kalp, akciğer, beyin gibi) sebep olabilir.

Varisin oluş sebebi, damarların dokusundaki direnç azalmasıdır. Kan hacminin artması, damar yatağının genişlemesi, olayı kolaylaştıran diğer faktörlerdir. Hamilelikle birlikte değişen vücut yapısı, hormonların etkisi, hâmile rahminin karın içindeki büyük toplardamara yaptığı baskı sebebiyle, varislerde 4 kat artış görülmektedir.

Hâmilelikte, vücudun bazı bölgelerinde daha fazla varis görülür: Meselâ bacaklarda, makatta, haznenin girişinde, kasıklarda…) Bu varisler, cilt altında mavimsi renk değişikliği ile kendini gösterir. İlk başta tesbih tanesi gibi gözlenen yapılar, daha sonra yılan şeklinde kıvrımlı bir hâl alır. Pek çok kadında, hâmilelikte oluşan varislere bağlı ciddî yakınma gözlenmez ve gebelik sonrasında bu varisler kendiliğinden kaybolur. Çok az kimsede de, gebelik sonrasında takip gerekir.

Hâmilelik döneminin sonlarına doğru, varislere bağlı şiddetli kramplar olabilir ve şikâyetler akşama doğru artış gösterir. Bazı bölgelerdeki varisler kaşıntı yapabilir.

 

Tedavide Ne Yapmalıdır?

Hâmilelerde köklü bir tedavî önerilmemektedir. Çok ciddî şikâyeti olan hastalara, hâmilelikten sonra cerrahî tedâvî önerilebilir. Uzun süre ayakta durmamak; dinlenirken ayakları yüksekte tutmak, ciddi ağrılar varsa varis çorabı kullanmak, şikâyetleri bir nebze olsun azaltmaktadır.

 

Hâmilelikte Hemoroidler (Basur)

Hemoroid, yani basur, makata ait bir varistir. Ortaya çıkış mekanizması diğer varislerle aynı olmakla birlikte, kabızlık riski arttıran bir faktördür. Genel olarak, varisler hakkındaki tavsiyeler burada da geçerlidir. Ancak, kabızlıkla ilgili ciddî önlemler alınmalıdır. Ilık oturma banyoları, ağrı kesici kremler, iltihaplanma varsa antibiyotikli kremler, nâdiren de âcil cerrâhî tedâvî uygulanabilir. Kesin çözüm için hâmileliğin sonlanması beklenmelidir.

 

Hâmilelikte Yorgunluk

Hâmile kadınlar normalden daha fazla yorgun olurlar. Vücut yükünün artması, büyüyen rahim, vücutta su tutulması, kan hacminde artış, hormonların etkisiyle meydana gelen kas-iskelet sistemindeki gevşeme ve diğer hormonal değişiklikler, hâmile kadının kendini yorgun hissetmesine sebep olur. Beslenme ile yeteri kadar alınamayan demir, vitamin ve protein de yorgunluğu şiddetlendirir. Psikolojik faktörler sebebiyle de yorgunluk hissedilmektedir. Annelik sorumluluğu, bebeğin sağlığı konusunda taşınan endişeler, doğumla ilgili kaygılar, doğumdan sonra nasıl bir hayatın beklediğine dair düşünceler vs. hâmileleri psikolojik olarak yormaktadır.

 

Bu Durumdaysanız Yapmalısınız?

a-Yeteri kadar dinlenin.

b-Dinlenirken ayaklarınızı yukarıya kaldırın.

c-Etrafınızdan yardım istemeyi ihmal etmeyin.

d-Gün içinde şekerlemelerle takviye yapın. Kaylûle uykusunun bütün insanlar için sağlıklı bir dinlenme olduğunu, bilim, ancak bugünlerde anlayabilmiştir. Yurt dışında büyük iş yerlerindeki işçilere, çalışma arasında kaylûle yaptırılarak, performanslarının artırılması hedeflenmektedir. Bu, ondört asır öncesinden günümüze gelen bir mûcize-i nebevîdir.

e-Bir yakınınızla, kendinizi fazla yormadan yapacağınız yürüyüşler, fizîkî ve psikolojik olarak sizi dinlendirecektir.

f-Düzenli beslenin, vitamin ve mineral desteği alın.

g-Şâyet kullanıyorsanız, sigara ve alkolü kesinlikle terk edin.

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle