Hâmilelik Takibi-2

Hâmilelikten önce doktora gitmenin faydaları nelerdir?

Hâmilelikten önce, doktora danışmanızın, size ve bebeğinize faydası olacağı muhakkaktır. Bugün pek az insan hâmilelik öncesi doktora başvurmaktadır. Bu danışma ve doktorunuzun tavsiyeleri, size ne gibi faydalar sağlamaktadır, bir göz atalım:

a- Âilenizde sistemik bir hastalığın varlığı, sizde de bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali olduğunu gösterir. (Kalp, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi).

b- Sizin sağlık problemleriniz hâmilelik sürecini ve bebeğin gelişimini etkileyecektir. (Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, guatr v.b.)

c- Geçirdiğiniz ameliyatlar, kullandığınız ilaçlar, varsa zararlı alışkanlıklarınız bilinmesi gereken konulardır.

d- Âilenizde veya sizde, kalıtsal olarak geçen bir hastalığın varlığı (ülkemizde sık görülenlerden bazıları orak hücreli anemi, hemofili gibi kan hastalıkları) ve daha önce down sendromu gibi zekâ geriliği olan bebek doğumu öyküsü, hekiminize söylemeniz gereken önemli konulardandır. Böyle bir durumda, genetik danışma alınmalıdır.

e- Daha önce yaşadığınız hâmilelikleriniz varsa, bunların seyri, nasıl sonlandığı, geçirilen hastalıkların bilinmesi, bu hâmileliğin seyri hakkında da bilgi vermesi açısından önemlidir.

f- Aşılama ile tedbir alınabilecek hastalıkları geçirip geçirmediğiniz de yine önem taşımaktadır.

g- Sizin ve eşinizin kan grubunu bilmek, önlem alındığında tedavisi mümkün olan, ancak tedbir alınmadığında bebek ölümüne kadar gidebilen «kan uyuşmazlığı» tablosunun varlığı hakkında bilgi verecektir.

Hâmilelik öncesi yapılan muâyenelerle ve hekime verilen bilgiler ışığında, bebeğin sağlığını ve hâmilelik sürecini olumsuz etkileyebilecek durumlara karşı tedbir alınarak, muhtemel problemler en aza indirilebilmektedir. Böylelikle hem sizin rahat bir hâmilelik geçirmeniz, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi sağlanmış olur.

 

Hâmilelik sırasındaki muâyene ve kontrollerin ne gibi faydaları olmaktadır? Düzenli doktora gitmek gerçekten önemli mi?

Hâmilelik sırasında yapılan muayene ve tetkiklerle:

1- Hâmileliğin sonucunu etkileyebilecek anneye ve bebeğe ait anormallikler tespit edilir ve engellenmeye çalışılır.

2- Hastanın sağlıklı bir hâmilelik geçirmesi, sağlıklı bir bebeğe sahip olması amaçlanır. Doğum, bebek bakımı, hâmile kadının kendi sağlığını iyileştirmesi konusunda hasta bilinçlendirilir. (Devam Edecek)

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle