Kitap Tanıtımı

Dergimiz kıymetli yazarlarından Nejla Baş Hanımefendi’nin Erkam Yayınları Serkitap Serisi’nden üç kıymetli kitabı yayımlandı. Bunlardan ilkini bu sayımızda tanıtmaya çalışacağız. Diğer ikisini de inşâallah önümüzdeki sayıda siz okuyucularımızla buluşturacağız: Helâl Gıda Rehberi…

Kitap, kendini şu cümlelerle tanıtıyor:

“Bugün gelişmede hızına hız katan gıda endüstrisi; lezzet, damak tadı ve hazzı ön plana çıkaran binbir çeşit yeni ürünüyle gerçekten insanların akıllarını ve gönüllerini cezbediyor. Fakat lezzeti uğruna yenilen bu gıdaların muhtevasını araştırmak bir tarafa, düşünmek bile artık insanımızın aklına gelmiyor.

Hâlbuki gıda katkı maddeleriyle, biyolojik, genetik, kimyasal yönden «tayyip»likten (tertemiz olmaktan) uzaklaştırılmış hazır gıdalar, bu tüketim toplumunu fizikî olarak tıka basa doyururken, aslında biyolojik olarak aç bırakmaktadır. Özellikle yeni neslin, iletişim araçlarıyla ulaşabildiği beslenme ve sağlık konularında her önüne çıkana inanması ve uygulamasıyla, hayatı tehdit eden çok ciddî sağlık problemleri ortaya çıkmaya başlamıştır.

Kısaca, lezzeti uğruna vazgeçilemeyen yiyecekler; obezite, düzensiz- dengesiz beslenme, stres gibi hastalık ve mutsuzlukları beraberinde getirmiştir. Ne yazık ki sonuçta bozulan vücut metabolizması için, çeşit çeşit diyetler, iyileşmek için kutu kutu ilaçlar, başka hastalıklara sebep olan yan etkiler döngüsü yaşanmaktadır.

İşte bu kitapta gıda ve beslenme konularında küçük bir rehber niteliğinde faydalanabileceğimiz doğru bilgilere yer verilmiştir. Bu konudaki ihtiyaç ve beklentilerinize küçük bir katkıda bulunabilirsek kendimizi mutlu hissedeceğiz.”

Kitap, iki ana bölüme ayrılmış:

Birinci bölüm, “Bizim Mutfağımız, Bizim Kültürümüz” başlığını taşıyor. Bu bölümde tabiî gıdalara dönüş macerası, helâl ve temiz gıda kavramları, yeterli ve dengeli beslenme için nelere ihtiyaç olduğu anlatılıyor. Ardından beslenmenin kişiliğe etkisi, hafızayı güçlendiren gıdalar, beslenmede doğru bilinen yanlışlar işlenmiş. Ramazan ve oruç ile ilgili yazıların ardından kurban etleri ve muhafazası hakkında bilgiler verilmiş.

İkinci bölüm, “Yiyeceklerimiz ve İçeceklerimiz” olarak isimlendirilmiş. Bu bölümde ise, daha çok bizim kültürümüze ait yiyecekler, faydaları, varsa uyarı niteliğindeki zararlı ve bazılarının da yapılışı anlatılmış. Etli-etsiz çiğ köfte tarifleri, turşunun yapılışı, kefirin olumlu-olumsuz yönleri, hoşaf ve kompostolar, kış hazırlığı için gereken şeyler gibi tariflerin yanı sıra, bulgur, yoğurt, yumurta, dondurma, hurma, karpuz, elma, simit, sucuk, boza, kestane, sirke, zencefil, ceviz ve kahve gibi pek çok yiyecek ve içecek tanıtılmış.

Her evde bulunması gereken bu sımsıcak kitap ile, hem kendi değerlerimizi tanıyacak, hem de hazır gıda yerine sevgimizi kattığımız el emeği lezzetleri ev şartlarında îmal edeceğiz.

Kirlenen, karışan ve ne idüğü belirsiz yiyeceklerin servisi yapılıp özendirildiği günümüz dünyasında, bize rehber olacak, yol gösterirken bizi bu hengâmede yalnız başımıza bırakmayacak bir kitap… Müellifimizin eline ve gönlüne sağlık…

PAYLAŞ:                

Hatice K. Akyuzlu

Hatice K. Akyuzlu

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle