Hâmilelikte Seyahat

Halk arasında, hâmilelik döneminde yapılan seyahatin, düşüklere sebep olduğu yönünde bir inanış hâkimdir. Ancak pek çok kadın, bazı önemli noktalara dikkat ettiği takdirde, hâmilelik boyunca seyahat edebilir. Düşük tehlikesi olan anne adayları ise, doktoruyla görüşmeden seyahate çıkmamalıdır.

Seyahat için en emniyetli dönem, ikinci üç aylık dönemdir. Çünkü bu aylarda, vücut bebeğe adapte olmuştur, hâmilelik bulantıları azalmıştır, komplikasyonlar (yan etkileri, istenmeyen durumlar) daha az görülmektedir. En ideal seyahat şekli, gideceğiniz yere en çabuk ulaştıranıdır.

Seyahate çıkarken, dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır:

-Yolculuk sırasında, elbise ve ayakkabılarınızın rahat olmasına özen gösterin.

-2 saatte bir hafif yürüyüş yapmanız, bacaklarınızdaki şişmeleri azaltacaktır.

-Mide bulantınızı azaltmak için, hafif gıdalar yiyiniz. Yanınızda meyve suyu, kraker bulundurmanız faydalı olabilir.

-Evden uzakta bulunduğunuz zaman, yemeklerinizi düzenli ve dengeli yemeye çalışın. Kabızlıktan korunmak için, bol lifli, posalı beslenin, bol sıvı alın.

-Uyku düzeniniz bozulursa, ilaç almadan önce doktorunuzla görüşün.

-Fırsat buldukça istirahat etmeye gayret gösterin. Böylece, yorgunluk ve huzursuzluğunuz azalacaktır.

-Evden uzun süre ayrı kalacaksanız, hâmileliğinizin seyri ve tahlillerinizle ilgili bilgi içeren bir raporu, yanınızda götürmeniz faydalı olacaktır.

-Doktorunuzdan, gittiğiniz yerde, gerektiği zaman, başvurabileceğiniz bir doktor ismi tavsiye etmesini isteyin.

 

Yabancı bir ülkeye seyahat ediyorsanız;

-İçtiğiniz suyun, aldığınız gıdanın temiz olmasına îtina gösterin. Saf olarak paketlenmiş içme suyu kullanın.

-Sütün iyi kaynamış ya da pastörize olmasına dikkat edin.

-Çiğ ya da az pişmiş etten uzak durun. Bu tür etlere, düşüğe sebep olan mikroorganizma bulaşmış olabilir.

-Çoğu insanda yolculuk, kabızlığa sebep olurken; bir kısmında da ishale sebep olmaktadır. Turist ishali dediğimiz; normal bağırsak florasının değişimi ile seyreden bu tabloya; hava değişimi, alınan herhangi bir gıda veya içecek sebep olabilir. Böyle bir durumda, bol sıvı alın ve tedavinizi düzenlemesi için, doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.

-Taze sebze ve meyveleri bol su ile yıkamadan ve soymadan tüketmeyin.

Sıtmanın görüldüğü sıcak bölgelere seyahat etme durumundaysanız; çok dikkatli olmalısınız. Sıtma, sivrisinek ısırmasıyla meydana gelen; düşüğe, ölü doğuma sebebiyet veren bir enfeksiyondur. İlaçlara dirençli mikroorganizmaların bulunduğu bölgelere seyahat, hâmilelere yasaklanmalıdır.

Bazı ülkeler, turistler için birtakım aşıların yapılmasını zorunlu tutmuştur. Böyle bir yere gitmeden, hangi aşıların gerekli olduğunu doktorunuzla konuşmalısınız.

 

Deniz yolu ile seyahat

Dinlendiricidir; ancak, mide şikâyetleriniz alevlenebilir. Deniz hastalığı için, ne tür ilaçlar almanız gerektiğini doktorunuza danışmalısınız.

 

Hava yolu ile seyahat

En kısa yol olduğu için, genelde güvenlidir. Ancak; hâmilelerin, kabin basıncı ayarlanamayan uçaklarla, fazla yükselmemesi tavsiye edilmektedir (7000-9000 feet). Özellikle son aylarda uçakla seyahati tercih etmeyin. Böyle bir durumun varlığında doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Uçakla seyahat esnasında dikkat etmeniz gereken bir iki önemli husus şunlardır:

-Uzun süreli uçuşlarda, saat başı veya iki saatte bir kalkıp gezmelisiniz. Uçuştan sonra iyice dinlenmelisiniz.

-Hava hastalığından etkilenmemek için az yemelisiniz.

-Kabin havası kuru olduğu için bol sıvı almalısınız.

 

Kara yolu ile seyahat ediyorsanız

Arabayı kullanan sizseniz, uzun süre araba sürmekten kaçınmalısınız. Mutlaka her iki saatte bir durup bacaklarınızı dinlendirmelisiniz. Emniyet kemerinizi mutlaka takmalısınız. Küçük bir kaza geçirseniz bile, kendiniz ve bebeğinizin sağlığı için muâyeneden geçmelisiniz. Arka koltukta otururken dahî, emniyet kemerini takmayı ihmal etmemelisiniz. Emniyet kemerinin üst bölümünü göğsünüzün arasından, alt bölümünü karnınızın altından rahat bir şekilde bağlamalısınız. Kemeri, kesinlikle karnınızın üstünden geçirmemelisiniz. Bu, bir kaza anında kaburga kırıklarına sebep olarak, size ve bebeğinize fazlaca zarar verebilir.

PAYLAŞ:                

Betül Nefise İnal

Betül Nefise İnal

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle