Yemek Tarifi-Nar

SAĞLIKLI HAYAT İÇİN NAR

 

Kur’ân-ı Kerîm’de En’âm Sûresi’nin 141. âyetinde nar şöyle zikredilmektedir:

“Çardaklı ve çardaksız (üzüm) bahçeleri, ürünleri çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O’dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin, hasat günü hakkını (sadakasını) verin; fakat israf etmeyin; çünkü O, israf edenleri sevmez!”

Nar, insanların çok eski çağlardan beri tanıdıkları, yedikleri bir meyvedir. Nar, genellikle besleyici ve tedâvî edici ilaç ve panzehir olarak ağız yoluyla çeşitli karışımlarla birlikte yenilir ve içilir. Hâricen de merhem olarak kullanılır. Sadece meyvesi değil, çiçeği, çekirdekleri, suyu ve kabukları da çeşitli karışımlar hâlinde tıbbî olarak kullanılır. Demir, potasyum, C vitamini açısından da zengindir.

Narın vücudu ve kalbi kuvvetlendirme, ishali kesme, şerit düşürme, burun poliplerine faydalı olma gibi yararları bulunmaktadır. Ancak şerit düşürmek için kökü ve kabuğu kullanıldığında; içinde çok kuvvetli maddelerin olduğu unutulmaması gerekir. Şerit ve tenyadan kurtulmak isterken zehirlenmelere sebep olunabilir. Meyvenin kök ve kabuklarından ilaç elde etmek, geniş ve ciddî bir bilgi, ayrıca derin tecrübe işidir.

Tatlı nar, mideye gayet iyi gelir. Kendisinde hafif kabızlık yapıcı özellik bulunması sebebiyle de mideyi takviye eder ve güç verir. Boğaz, göğüs ve akciğer için faydalı; öksürüğe gayet iyi gelmektedir. Ateşli hastalıklara iyi gelmez.

Ekşi nar çekirdeği, dövülüp bal ile karıştırıldığında dolama, tırnak iltihabı ve cerahatli yaralara karşı faydalıdır.

Narda kansere karşı koruyucu antioksidanlar bulunur. Antioksidanlar, oksitlenmeyi önleyici maddelerdir. Bunu vücudumuzdaki bazı enzimleri artırıp savunma mekanizmamızı daha da güçlendirerek yaparlar. Nar suyundaki antioksidan miktarı yeşil çay, kızılcık, portakal suyuna göre 3 kat daha fazladır.

Özelliklerinden biri de, genel damar sağlığını özellikle de kalbi korumasıdır. Narın damar tıkanıklığını % 44 oranında önlediği bildirilmiş, hatta nar suyunu tablet hâline getirme çalışmaları başlatılmıştır. İnsanlar üzerinde yapılan bir araştırmada ise, 2 hafta boyunca günde 50 ml. nar suyunun, tansiyonu yükselten enzimi % 36 düşürdüğü gözlenmiş, bu sâyede tansiyon % 5 daha az çıkmıştır.

Beslenme uzmanları, narın, anti-viral, anti-bakteriyal özellikleri bulunduğunu, doğal bir östrojen kaynağı olduğundan özellikle menopoz dönemindeki hanımların nar tüketmesinin yararlarını vurgulamaktadırlar.

Nar; kolesterolü ve tansiyonu düşürmede, bağışıklık sistemini güçlendirmede, parazitlerin vücuttan atılmasında etkili, kan yapıcı, idrar sökücü bir nimettir. Bu şifâ kaynağımızı soframızdan eksik etmeyelim.

Rabbimizin sunduğu bu eşsiz nimetten, elimizden geldiğince faydalanalım.

                                                                                                             

DONDURMALI NARLI TART

Tart için:

2 yumurta

1 çay bardağı şeker

1 kabartma tozu

1 vanilya

 2 çay bardağı un

Kreması için:

2 bardak süt

6 yumurtanın beyazı

1 çay bardağı şeker

1 vanilya

2 adet nar

 

Yapılışı:

2 bardak süt kaynatılır. Ve şeker ilâve edilip eritilir. Ayrı bir kapta 3 yumurtanın akı çırpıcı yardımıyla kar hâline getirilir. (Eğer yumurtanın sarısından bir damla bile akına karışırsa yumurta akı kar hâline gelmez.) Sıcak süt, azar azar yumurtaya ilâve edilir ve karıştırılır. Vanilyası eklenip dondurucuya konulur. Donduktan sonra tahta kaşık yardımıyla köpük sıkıştırılır, karıştırılır ve dolapta bekletilir. Ayrı bir yerde tart hamuru hazırlanır. Yumurta ve şeker çırpılır; un, kabartma tozu, vanilya eklenip tart kalıbına konulur. 150 derece fırında pişirilir. Tart hamurunun üzerine dondurma sürülür ve nar eklenip servis yapılır.

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle