Yemek Tarifi

SEBZELİ ALABALIK

 

MALZEMELER

6 alabalık

2 adet soğan

10 dal maydanoz

4 adet sivribiber

Yarım limon suyu

8 adet mantar

2-3 diş sarımsak

Tuz, karabiber, kimyon, kekik

Yarım çay bardağı zeytinyağı

300 gr. kaşar peyniri

2 adet domates

2 adet defneyaprağı

 

YAPILIŞI

Soğan, piyazlık şekilde, biberler ve domates de küp küp olarak doğranır. Mantar, maydanoz ve sarımsağı da doğranıp diğer malzemelerle karıştırılır. Kaşar peyniri rendelenip yarısı bu karışıma eklenir. Baharatları, defneyaprağı, limon suyu ve zeytinyağı da eklenip karıştırılır.

Alabalıklar yıkanıp kurulanır. Fırın tepsisi yağlanıp sebze karışımı, balıkların içerisine pay edilir. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir. Pişmeye yakınken kaşar peynirinin kalan yarısı balığın üzerine serpiştirilir. Âfiyet olsun.

 

 

BALIK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI

Kızartmak İçin

-Balığı kızartmak için yıkadığınızda kurulamakta fayda vardır. Bu sûretle una ve yumurtaya daha iyi bulanmış olur

-Balığın çıtır çıtır kızarması için önce biraz sütün içine batırmalıdır, sonra da unlayıp tavaya yerleştirilir. Unlamadan tavaya konulursa, ânında tavaya yapışır. Balık taze olduğunda,  un sürülse de tavaya yapışmasını önlemek zordur. Bunu engellemek için tavayı arada bir sallamak gerekir. Una buladığımız balıkları, soğuk suya hızla batırıp çıkardığımızda yine süratle kızgın yağa yerleştirdiğimizde üzerinde gevrek bir kabuk oluşur.

-Ocağın ısısı, balıkların büyüklüğüyle ters orantılı olmalıdır. Küçük balıkları harlı ateşte, büyük balıkları kısık ateşte kızartmalıdır.

-Balığın tuzlanması, doğrudan yapılmaz unla karıştırılması gerekir.

-Balığı kızartırken tavanın kızgın olması gerekir.

-Balıkları kızartacağımız yağa biraz kırmızıbiber serpilirse, balığa değişik bir lezzet verilmiş olur, ayrıca balığın rengi güzel ve parlaklaşır.

- Balıklar, tavaya sıkıştırarak konulmamalı, yani iyice doldurulmamalıdır.

-Fileto balığı kızartılacağı zaman, içine bir miktar rendelenmiş kaşar peyniri konup yumurtayla kızartılmalıdır.

-Kızaran balıkların fazla yağını süzdürmeli ya da kâğıt havluya emdirilmelidir.

-Balığın tuzu sofraya gelirken sepilmelidir.

-Hamsi, istavrit gibi küçük balıklar kızartılırken tavaya az yağ konuşmalıdır. Bu balıklar kızartılmadan önce mısır unu, tuz karışımına bulanır ve tavaya aralıksız olarak dizilir. Balıkları tek tek çevirmek yerine ,bir tencere kapağı yardımıyla bütün olarak çevirmelidir. Tavadaki yağın tümünü balıklar çekmiş olacağından, tavanın dışına yağ damlamaz. Böylece balıklar hem dağılmadan kızarmış olur ve hem de hepsini aynı sıcaklık seviyesinde servis edebilirsiniz.

        

Izgara

-Balıkları, ızgaraya koymadan önce biraz yağlamak ya da unlamak gerekir. Aksi hâlde tele yapışabilir ve balığın suyu dışarıya akabilir.

-Izgarada balık yapmadan yaklaşık 2-3 saat önce soğan suyu ve zeytin yağı balığa sürülürse daha lezzeti artar. Bir başka yöntem de balıkları yıkayıp ayıkladıktan sonra 10 dk. limonlu suda bekletmektir. Sonra sularını giderip tuz ve biber serpilmeli ve yine 5-10 dk. bekletilmelidir.

-İri veya yağlı balık seçmekle ızgaraya balığın yapışmasını engellemiş oluruz.

-Izgara yapılırken arada bir üstüne zeytinyağı gezdirilirse iyi olur.

-Izgarada balığın çatlamaması için, iki yanı bıçakla çizilmelidir. Böylece içi de tam mânâsıyla pişmiş olur.

-Izgarada balık yaparken, ateşin alevli olması, balığın kurumasına ve yanmasına sebep olur.

-Balık ızgarası tavsiye edilmez. Çünkü kanserojen unsurlar oluşur.

 

Fırında

-Balık pişirilmeden önce 10-15 dk. sirkeli suda bekletilirse daha lezzetli olur. Fırında yapılan balıkların altına kereviz, soğan, havuç ve domates dilimleri yerleştirilirse, balık daha lezzetli olur.

-Balık çorbası yaparken, suyunun daha lezzetli olması için balıklar, en az 45-60 dk. kaynatılmalıdır. Balığın baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğu unutulmamalıdır.

-Buğulama yapmak için balık tavaya konulduktan sonra tereyağı ya da sıvı yağ ilave edilip çok az suyla ve harlı ateşte pişirilmelidir. Böylece balıklar, besin değerleri kaybolmadan daha sağlıklı bir şekilde yenilmiş olur.

-Haşlama için en uygun balıklar kırlangıç, levrek, kefal gibi beyaz etli balıklardır.

-Balığı haşlamak için: Soğuk suya attıktan sonra, suyun kaynamasına izin vermeden haşlamak balığın dağılmasını engeller. Haşlanılan suyun içerisine lezzet için havuç, kereviz ve soğan atılmalıdır. Balığın eti kılçığından ayrılıyorsa pişmiştir.

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle