Âile Okulu

Prof. Dr. Nevzat Tarhan–Timaş Yayınları

 

Âile Okulu, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleminden mutlu bir âile için rehber niteliğinde bir başvuru kitabı... Âile içinde sağlıklı ilişkiler kurabilmenin yollarını arayan ve bu minvalde özellikle karşılıklı anlayış ile “sevgi-saygı-güven” bağını ön plana çıkaran yazar, mutlu bir âilenin ipuçlarını veriyor.

Kitap, iki ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde “Ebeveyn ve Çocuk İlişkileri” ele alınıyor. Bu bölümde öncelikle çocuklarda özgüven meselesine değinen yazar, aşırılıktan uzak dengeli bir özgüvenin nasıl oluşabileceği sorusunun cevabını arıyor. Daha sonra çocuklara muâmelede “tutarlılık” ve “adâlet” kavramlarının gerekliliğine dikkat çekiyor. Çocuklarda saygı eğitiminin ve iyilik yapma alışkanlığı kazandırılmasının yollarını gösterdikten sonra sırasıyla şu konuları ele alıyor:

“Çalışan anne ve çocukları”, “Anne babası vefat eden çocuklar”, “Boşanmış aileler ve çocukları”, “Üvey anne – çocuk ilişkisi”, “Kekemelik sorunu yaşayan çocuklar”, “Yaramazlık yapan çocuklar”, “Çocuklarda televizyon ve bilgisayar alışkanlığı”, “Çocukların ödevlerine nasıl yardımcı olunmalı?”, “Kardeşler arası çatışmalarda âilenin tutumu”, “Kardeşler arası dayanışmada âilenin rolü”, “Çocukların arkadaşlarıyla ilişkileri”, “Ergenlik çağı ve şiddet eğiliminin artışı”, “Gençleri madde bağımlılığından korumak”, “Meslek seçiminde âilenin etkisi”, “Eş seçiminde anne-babanın etkisi”

Kitabın ikinci bölümünde ise, “Eşler Arası İlişkiler” konusu işlenmiş. Bu bölümde, sağlıklı ve mutlu bir âile yuvası için öncelikli olarak “sevgi”nin önemine dikkat çeken yazar, eşlerin birbirini tanımasının ehemmiyetini vurguladıktan sonra eşler arası sosyal ve kültürel denkliğin gerekliliğine dikkat çekiyor. Evlilikte sık karşılaşılan “Kıskançlık” duygusunun nasıl dengelenmesi gerektiği konusuna eğildikten sonra sağlıklı ve mutlu bir âile hayatı için “Fedakârlık” hasletinin altını çiziyor. Sonraki başlıklarda işlenen konular ise, sırasıyla şöyle: “Hırs duygusu ve iş-âile hayatı dengesi”, “Evlilik, arkadaş ilişkilerine engel midir?”, “Kayınvâlideleri ile birlikte yaşayan gelinler”, “Alkol bağımlılığı ve âileye etkisi”, “Eşi vefat eden kadınlar”.

 

DUY BENİ SEVGİLİ EŞİM

Gülay Atasoy–Nesil Yayınları

Modern hayatın beraberinde getirdiği yıpratıcı hayat tarzı, her alanda olduğu gibi âile hayatımızda da ciddî problemlerin yaşanmasına sebep olabiliyor. Bu kitapta günümüz âile hayatında yaşanan sıkıntılara karşı, öz kültürümüzün oluşturduğu bir şuurla sadra şifâ çareler arandığına şâhit oluyoruz.

Kitabın başlangıcında evlenmeden önce dikkat edilmesi gereken hususların neler olduğuna dikkat çeken yazar, yeni evlilere huzurlu bir hayat için mutluluk reçetelerinden bahsediyor. “Evlilik, mutluluk şalını örtmektir” dedikten sonra “Mutlu evlilikler nereye gitti?” sorusunun cevabını arıyor. Kitapta cevaplandırılmaya çalışılan diğer soruların bir kısmını da şöyle sıralamak mümkün:

Evlilikte sevgiyi neler öldürür? Evlilikte sevgi nasıl canlı tutulur? Mutsuz başlayan bir evlilik nasıl düzelir? İnsan, hayat arkadaşını neden aşağılar? Kadınlar erkeklerden ne bekler? Kadın niçin alışveriş hastası olur? Erkekler kadınlardan ne bekler? Evlilik problemleri nasıl çözülür? Mutlu eşler birbirlerine nasıl davranır? Eşinize bağlı mısınız yoksa bağımlı mısınız? Erkek, eşine nasıl davranmalı? “Ben başka birine âşık oldum” diyenler, nerede yanlış yapıyor? Aşklar neden nefrete dönüşüyor? Gelin-görümce ilişkisi nasıl olmalıdır? Gelin ve kayınvâlide birbirlerine nasıl davranmalıdır?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle