İFFET YÂ HÛ Ali Demirel; Işık Yayınları

“İffet, kişinin nâmuslu ve şerefli bir hayat yaşamasının adıdır.

İffet, kulun haramlardan uzak durup helâl dâiresi içerisinde kalmasıdır.

İffet, nefsin gayr-i meşrû isteklerine çelikten bir iradeyle baş kaldırıp, ayakları kaydıracak zeminlerden fersah fersah uzak durma gayretidir.“

İffete dâir bu cümlelerle başlayan bu güzel çalışma, günümüz insanının yoğun olarak imtihan edildiği en büyük ve zorlu meselelerden birisini konu alıyor.

Ahlâkî bir fazîlet olarak “iffet”in ne olduğundan bahisle başlayan kitap, ilerleyen sayfalarda: “İffetli kalmak ve nefsimize hâkim olmak için neler yapabiliriz?” sorusunu soruyor. Bu sorunun cevabı sadedinde ise şu tavsiyelerin sıralandığını görüyoruz:

1- Can sıkıntısı, iffetsizlik sebebi olmamalı, 2- Nefsin isteklerine karşı “dur” demesini bilmeli, 3- Metafizik gerilimi artırıcı kitaplar okumalı, 4- Ölümü çokça hatırlamalı, 5- İyi arkadaşlar edinmeli, onlarla beraber olunmalı, 6- Haftalık düzenli mânevî beslenme günü olmalı, 7- Boş kalmamalı, bir vazife almalı, 8- Şehevî duyguları tahrik edici ortamlardan uzak durulmalı, 9- Her günahtan sonra bir iyilik yapılmalı, 10- Duâ etmeli, kendimize duâ ettirmeli.

Kitabın ana metni ise, iki ana bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde: “Dünün İffet Tablolarından Tablolar” başlığı altında peygamberlerin, ashâb-ı kirâmın ve diğer sâlih kulların hayatından hepsi birer nümûne-i imtisâl olan örnekler veriliyor.

İkinci bölümde ise, “Günümüzün İffet Âbidelerinden Örnekler” başlığıyla yakın zamanda ve günümüz dünyasında yaşanmış güzel ve gönle nüfûz eden iffet hikâyelerine yer veriliyor.

 

AŞKIN EV HÂLİ

Ahmet Bulut, Gülseren Gümüş; Timaş Yayınları

“Bir tarafta âilesini koruyan ve idare eden, mantığın sesi erkekler; diğer tarafta ise şefkatiyle yuvasına sevgi aşılayan, kalbin sesi kadınlar...” ifadeleriyle takdim edilen “Aşkın Ev Hâli” kitabı, konusunda yazılmış özgün bir çalışma olarak karşımıza çıkıyor. Hem erkeğin hem de kadının gözüyle âile yuvasını ele alan bu eser, aynı konular üzerinde hattâ aynı başlıklarla yazılmış, birbirini bütünleyici iki ayrı kitap olarak tek bir kapak içersinde basılmış. Her iki kitapta da var olan samimî sohbet üslûbu, okuyucuyu kitaba bağlıyor. Kadın ve erkeğin ruh dünyalarına ve evlilikten beklentilerine dair ipuçlarının bulunduğu, kadın ve erkeğin âile içindeki farklı rollerine göre farklı vechelerden tanınmaya ve tanıtılmaya çalışıldığı, âilevî meselelere dair de vahiy ve istişâre temelli çözümlerin yer aldığı bu çalışmanın gayesi, şu cümlelerle ifade edilmiş:

“Bu kitabın gâyesi, evlenenleri hayata hazırlamak, onları duyguların esâretinden kurtarıp, bu duyguları vahyin terbiyesinden geçirerek gençlere hayatın gerçeklerini göstermek; evlilerin ise, yuvalarını cennet kılmak ve dâreyn saâdeti yaşamalarına vesile olmaktır.”

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle