PRATİK BİLGİLER

YAĞLAR   

-Yemeğinizin yağı fazla kaçtı ise içine birkaç küp buz atarak yağların buzun üzerine toplanmasını sağlayabilir veya yemeği buzdolabına alıp fazla yağları dondurarak ayrıştırabilirsiniz.

-Yemek yaparken,  yağın fazla kızmamasına özen gösterin, çünkü yemeğe yanık kokusu geçer ve yemeğin tadı değişebilir. Bu yüzden yağ eriyince kavuracağınız malzemeyi hemen katmanız en doğrusu.

-Sebze veya ciğer kızartırken tavaya atar atmaz bir kapakla kapatırsanız etrafa sıçramasını önlemiş olursunuz.

-Kızartma yağını birkaç kez kullanabilirsiniz. Kullanılır durumda olup olmadığını anlamak için kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmekte kara lekeler oluşmuyorsa yağınızı tekrar kullanabilirsiniz demektir.

-Tereyağını ölçmeden önce kaşığı ya da fincanı sıcak suya daldırın. Böylece tereyağı yapışmadan çabucak kayacaktır.

-Zeytinyağını taze muhafaza etmek için, içine bir miktar toz şeker atıp ışık görmeyen serin bir yerde saklayın.

-Tereyağını yumuşatmak için dilimleyip mikrodalganın orta ayarında 20 saniye bekletin. Eğer mikrodalga fırın yoksa tereyağını rendeleyip sıcak su dolu bir kabın üstüne yerleştirin böylelikle yağınız yumuşamış olacaktır.

-Tereyağının saf olup olmadığını anlamak için bir kaşık tereyağını ısıtın. Bunu içinde kaynar su olan fincana boşaltın fincanın kenarında su damlaları birikirse saftır.

-Taze sebzelerin emiciliği olduğu için bol sıvı yağ koyabilirsiniz, ama konservelerin emiciliği azdır.

-Kahvaltınızı yaptıktan sonra tereyağı tabağını kesinlikle ağzı açık halde buzdolabına koymayınız. Ya cam kapaklı bir kapla yahut da kendi kağıdına sararak dolaba koyun.

-Tereyağında kızartma yapmanız gerekirse yağın içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin. Böylece tereyağı çabuk yanmaz ve rengi de koyulaşmaz.

-Kullanılmış yağları, sıcak halde iken, içinde soğuk su bulunan bir kaba boşaltınız. Yağın tortulu kötü kısmı dibe çökecektir üst tarafta kalan yağlar da böylece tekrar kullanılabilir.

-Tereyağını alüminyum folyoya sararak saklayın. Çünkü ısı ve ışık tereyağını bozar.

 

HURMA TATLISI

150 gr margarin

1 yumurta

1 çay bardağı sıvı yağ

Yarım limon suyu

2 çorba kaşığı sirke

3 su ardağı un

1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;

3 su bardağı şeker

1,5 su bardağı su

 

YAPILIŞI

Büyük bir kaba unu, tere yağ ve sıvı yağı koyup elle iyice ovuyoruz.(yağın una iyice işlemesi ve oldukça uzun süre ovulması gerekir.) işlem bitince yumurta, limon suyu, sirke ve kabartma tozu ekleyip iyice yoğuruyoruz. Eğer hamurun kıvamı yumuşak olursa un ilave edebilirsiniz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp rendenin üzerinde dikdörtgen şeklinde yaydırıyoruz. Elle bastırıldıktan sonra yuvarlayıp rulo haline getiriyoruz. Yağlanmış tepsiye dizip kızgın fırına veriyoruz. Fırından çıkan hamurlara ılık şerbet döküyoruz.

 

 

KABAKLI PASTA

2 kilo kabak

2 veya 3 bardak şeker (şeker ağız tadına göre değişir.)

1 tatlı kaşığı tarçın

1 portakal kabuğu rendesi

1 su bardağı ceviz

1 su bardağı kuru üzüm

2 paket bisküvi

1 paket krem şanti (1 bardak süt ile çırpalım)

Hindistan cevizi

 

YAPILIŞI

Kabağı şeker ile bildiğimiz gibi pişirip çatal yardımıyla eziyoruz. İçine kuru üzüm, tarçın portakal kabuğu rendesi ve cevizi ekleyip soğumaya bırakıyoruz.(Kabağın şerbetini süzüp kullanın. Eğer çok sıvı olursa içerisine bisküviyi un haline getirip ekleyebilirsiniz.) Bisküvileri kelepçeli pasta kalıbına bir sıra diziyoruz kabak tatlımızın birazını ekleyip sıra ile bir bisküvi bir kabak tatlısı olarak malzememizi bitiriyoruz. Üzerini krem şanti sürüp Hindistan cevizi serpelim ve buzdolabında bekletelim.

 

PAYLAŞ:                

Ruşan Kavaklı

Ruşan Kavaklı

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle