Yemek Tarifi

KÖY EKMEĞİ

 

Malzemeler

Çeyrek yaş maya (Yarım yemek kaşığı kuru maya da kullanabilirsiniz.)

1,5 su bardağı ılık su (250 ml bardak ile)

1 tatlı kaşığı tuz

4 su bardağı un (250 ml bardak ile)

Hamuru toparlamak için 1 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Hazırlanışı

Ekmek hamuru için yaş mayanın dörtte birini alıyoruz. Üzerine 1,5 su bardağı ılık su döküp karıştırıyoruz. Dört-beş dakika bekliyoruz. Tuzu ve unu ekleyip karıştırıyoruz. (Unun kalitesine göre miktar değişebilir.) Hamuru güzelce yoğurup ele yapışan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru tezgâhın üstüne alıp zeytinyağı ile toparladıktan sonra üstünü mutfak beziyle örtüp bir saat mayalanmaya bırakıyoruz.

Tencereyi unlayıp içine hamuru koyduktan sonra kapağını kapatıyor, yarım saat daha mayalanmaya bırakıyoruz. Üzerine un serpip ortadan keskin bir bıçakla çizik atıyoruz. Önceden ısınan 250 derece fırında, ilk 20 dakika kapağı kapalı olarak, sonrasında 200 derecede üzeri kızarıncaya kadar on-on beş dakika pişiriyoruz. Fırının alt kısmına içi su dolu kâse koyarsanız ekmeğiniz daha güzel olacaktır. Âfiyet, şifâ olsun.

 

PRATİK KURU FASULYE

 

Malzemeler

2 su bardağı kuru fasulye (Kullandığınız fasulyenin cinsi, lezzetinin en büyük faktörlerindendir.)

2 adet kuru soğan (Bol soğan, pür lezzet!)

1 yemek kaşığı biber salçası (Salçanın kıvamı yoğun değilse, biraz daha fazla.)

2 çorba kaşığı sıvı yağ

1 tutam karabiber

1 tatlı kaşığı un

1 tutam taze çekilmiş karabiber

 

Hazırlanışı

Kuru fasulyeyi bir gece önceden soğuk su ile ıslatın. (Soğuk su olması önemli.) Ertesi gün iyice şişen fasulyeler suda beklerken, soğanları yemeklik doğrayın ve düdüklü tencereye alın. Yağı ekledikten sonra soğanlar hafif renk değiştirene kadar kavurun. Soğanlar kavrulunca, salçayı ekleyin ve iyice kavurun. Bu aşamada, un ve karabiberi ekleyip bir-iki defa daha karıştırdıktan sonra, akşamdan ıslanan fasulyelerin suyunu süzerek düdüklüye ilave edin.

Fasulyelerle birlikte iki-üç dakika kadar kavurup, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyerek düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Kaynadıktan sonra beş-on dakika arası pişirip kontrol edin ve ardından servis edin. Âfiyet, şifâ olsun.

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle